Hyppää sisältöön

Los Angelesin itäpuolella maastopalo leviää holtittomasti – jopa tuhansia sammuttajia kutsuttu työhön

Yhdysvalloissa, Kalifornian eteläosassa riehuvat maastopalot valtaavat alleen yhä laajempia alueita. Sammutushenkilöstön määrä voi nousta torstain aikana jopa useisiin tuhansiin. 

Sammutusyksiköt yrittävät suojella asuinrakennusta Phelanissa, San Bernardinon piirikunnassa 17.8. 2016. Los Angelesin itäpuolella riehuva tulipalo leviää nopealla vauhdilla.

Los Angelesin itäpuolella leviävä Blue Cut -maastopalo ei ota laantuakseen. Voimakkaat tuulet, kuumuus ja kuivuus ovat edistäneet palon nopeaa leviämistä.

Helikopterit pumppaavat vettä läheisestä järvestä, mutta korkeuseroiltaan monin paikoin jyrkkä maasto tekee sammutusveden suuntaamisesta vaikeaa. Myös maassa olevat sammutusyksiköt ovat pulassa.

– Palot liikkuvat nopeasti, emmekä pääse lähelle turvallisesti, sanoo San Bernardinon piirikunnan metsänsuojelusta vastaava viranomainen Bob Poole sanomalehti Washington Post -lehdelle. – Tämä on erittäin vaarallinen paikka.

Toistaiseksi palopesäkkeiden leviämistä ole saatu lainkaan talttumaan.

Maastopaloja oli keskiviikkona sammuttamassa arviolta yli 1300 ihmistä, mutta lehden tietojen mukaan torstain aikana sammutushenkilöstön ja vapaaehtoisten määrä voi nousta jopa useisiin tuhansiin.

Yli 82 000 ihmistä on määrätty poistumaan paloalueilla sijaitsevista kodeistaan, mutta määräyksen noudattamisesta ei ole takeita. Monet asukkaat ovat uhanneet jäädä puolustumaan kotiaan liekkimereltä.

Kalifornian osavaltiossa riehuu parhaillaan ainakin kuusi maastopaloa, joista Blue Cut on noussut vakavimmaksi. Toistaiseksi kuolonuhreista ei ole kerrottu.

.
.