Ammattikorkeakoulu päätti säästölinjastaan – koulutuksia aiotaan lopettaa ja niukentaa

Kirkkomusiikin sekä kirjasto- ja tietopalvelualan koulutukset ovat loppumassa kokonaan Oulun ammattikorkeakoulusta, ja myös baletti on poistumassa opetustarjonnasta. Lisäksi oppilaita aiotaan jatkossa opettaa nykyistä suuremmissa ryhmissä.

ammattikorkeakoulut
Ballettitanssijan kädet ojennettuina
Baletinopetus on jäämässä pois Oulun ammattikorkeakoulusta.Yle / Mika Kanerva

Miljoonien eurojen säästöjä hakeva Oulun ammattikorkeakoulu aikoo lakkauttaa kirkkomusiikin sekä kirjasto- ja tietopalvelualan koulutukset kokonaan. Ammattikorkeakoulun hallitus käsitteli alustavia säästötoimenpiteitä keskiviikkona kokouksessaan.

Koulutusten lopettamisen lisäksi osaa koulutuksista supistetaan säästösyistä. Esimerkiksi sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan koulutuksia aiotaan vähentää sekä Oulussa että Oulaisissa.

Meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Toivottavasti nämä nyt riittävät.

Jouko Paaso

Tanssinopettajan koulutuksen lakkauttamisesta on käyty keskustelua, mutta koulutus näyttäisi jäävän ammattikorkeakouluun. Sen sijaan koulutuksen suuntautumisvaihtoehtoja ollaan karsimassa: jäljelle jäisivät show-, pari- ja kansantanssin suuntautumisvaihtoehdot, mutta baletin opetus lopetettaisiin, kertoo ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso.

– Baletinopetus on ollut vähiten houkutteleva koulutus, siksi olemme päätymässä tähän. Oamk aikoo tehdä jatkossa tanssinopetuksen tiimoilta myös aiempaa tiiviimpää yhteistyötä paikallisten tanssikoulujen kanssa. Esimerkiksi osa opetuksesta voitaisiin jatkossa toteuttaa tanssikoulujen tiloissa, Paaso selventää.

Fysioterapeutin koulutus jatkumassa ennallaan

Säästökeskusteluissa on ollut mukana myös fysioterapeutin koulutuksen lopettaminen, mutta koulutus aiotaan säilyttää nykyisellään. Lisäksi insinöörikoulutuksia ollaan joiltakin osin yhdistämässä.

Oulun ammattikorkeakokulun hallituksen mukaan tavoitteena on, että opiskelijapaikkojen määrä säilyisi leikkauksista huolimatta ennallaan. Käytännössä vapautuvat aloituspaikat siirrettäisiin muihin koulutuksiin.

Lopullinen koulutustarjonta varmistuu lokakuussa, kun Oulun ammattikorkeakoulu on käynyt sopimusneuvottelut opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Leikkausten kohteeksi joutuvien koulutusten nykyiset opiskelijat koulutetaan kuitenkin joka tapauksessa loppuun.

Rehtori Jouko Paaso harmittelee säästösuunnitelmia, mutta pitää niitä välttämättöminä.

– Meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Toivottavasti nämä nyt riittävät.