1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taiteiden yö

Turun Taiteiden yö takaisin taiteen äärelle

Turun Taiteiden yölle haetaan nyt kirkkaampaa imagoa, jossa painopiste on taiteessa, ei markkinahumussa.

Aurajokiranta on Taiteiden yössä täynnä elämää. Kuva vuodelta 2015. Kuva: Yagmur Özberkan / Yle

Turun taiteiden yö (siirryt toiseen palveluun) panostaa jatkossa enemmän taiteisiin ja vähemmän oluttelttoihin. Vetovastuun on ottanut Kuninkaantien muusikot, joka tunnetaan barokkiorkesterina ja kuorona. 

Kuninkaantien muusikot vastaa tämänkertaisesta Taiteiden yön ohjelmasta osittain, ja vuodesta 2017 se koordinoi koko tapahtumaa.

– Nyt on tarkoitus tuoda painotukset takaisin taiteelle: kirjallisuudelle, musiikille, näyttämötaiteelle, kuvataiteelle ja muille, kuten performanssille ja sirkustaiteelle. Sellaisillekin taiteen aloille, jotka viime vuosina ovat tästä hienosta tapahtumasta puuttuneet kokonaan, intendentti Sami Palsio selvittää.

Taiteiden yön täytyy olla suurelle yleisölle muutakin kuin benji-hyppyä.

Sami Palsio

Palsio kavahtaa ajatusta, että Taiteiden yö painottuisi vain metrilakuun, kebab-kojuihin, oluttelttoihin ja benji-hyppyihin

– Taiteiden yön täytyy olla suurelle yleisölle muutakin kuin benji-hyppyä. Siitä syystä laiva on saanut nyt uuden kapteenin, ja yritämme kääntää kurssia siihen suuntaan, mitä taide monille merkitsee.

Taiteiden yönä muun muassa galleriat, museot ja kirjakaupat ovat illallakin auki, ja kulttuuritarjontaa on näkyvästi esillä myös katukuvassa.

Ensimmäinen Taiteiden yö järjestettiin Helsingissä vuonna 1989, ja vuotta myöhemmin tapahtuma saatiin myös Turkuun. Nyt järjestettävä Turun Taiteiden yö on järjestyksessä 27.

Turun Taiteiden yön moninaisuudesta vastaavat muun muassa intendentti Sami Palsio, MP-kollektiivin Suvi Nieminen ja Ilona Salonen sekä Suomen Huudi-museon Peter Ossian Gudu. Kuva: Kalle Talonen / Yle