Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ehdottanut, että varusmiespalvelus aloitettaisiin nykyisen järjestelmän sijasta maalis- tai syyskuussa. Myös Varusmiesliitto on samoilla linjoilla OAJ:n kanssa.
Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila sanoo, että tammi- tai heinäkuussa aloittaminen on ongelmallinen monellakin tapaa.
– Nykyinen systeemi jarruttaa sekä opiskeluihin kiinnittymistä että varsinkin kesän osalta kesätöiden tekeminen on aika hankalaa nykyisellään.
Laitilan mukaan pahimmassa tapauksessa varusmiespalveluksen suorittavan kahdesta peräkkäisestä kesästä tulee siviilissä pätkittäisiä.
– Varusmiespalveluksen aloittava on opiskeluiden jälkeen vapaalla noin kuukauden ennen palvelukseen astumista ja kotiutumisen jälkeen on taas noin kuukauden aika ennen kuin pääsee aloittaman korkeakouluopiskelu.
Armeija ei innostu ehdotuksesta
Puolustusvoimien koulutussektorin johtaja Petri Pääkkönen kannustaa keskusteluun, mutta ei innostu varusmiespalvelun aloitusaikojen muuttamisesta.
– Aiheesta pitää keskustella ja miettiäkin näitä vaihtoehtoja. Yksi merkittävä asia on, että tässä vaihtoehdossa (maalis-syyskuu-aloittamisessa) joukkojen harjoittelukausi siirtyisi heinä-elokuuhun, joka on keskeisintä loma-aikaa.
Pääkkösen mukaan Puolustusvoimien aikataulutukseen vaikuttaa myös se, että Puolustusvoimat kouluttaa varusmiesten lisäksi reserviläisiä.
– Myöskin tämän (reserviläisten) koulutuksen sovittaminen vuosikalenteriin on haastavaa. Nykyisin tämä joukkokoulutuskausi ajoittuu touko-kesäkuuhun ja loka-marraskuuhun, mikä tukee myöskin tämän harjoitusjärjestelmän osan järjestämistä.
Pääsykokeisiin saa osallistua, mutta onnistuuko valmistautuminen intissä?
Palveluksen aikana on mahdollista osallistua kahteen pääsykokeeseen. Varusmiesliiton Laitila sanoo, että käytännössä pääsykokeisiin osallistuminen voi olla vaikeaa.
– Jos hakee Maanpuolustuskorkeakouluun, niin komennuksen ainakin sinne saa. Muuten se on tosi paljon kiinni koulutusrytmistä ja omasta tehtävästä, että miten on todellisuudessa aikaa lukea pääsykokeisiin palveluksen ohessa.
Laitila sanoo, että aikaa lukemiselle ei varusmiespalvelukselle paljoa jää.
– Opiskelu voi jäädä aika vähälle, koska se painottuu ainoastaan iltoihin. Ja jos illalla on koulutusta tai isoja harjoituksia päällä niin ei siinä hirveästi pysty lukemaan.