1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty: Syyrian vankiloissa kuollut 18 000 – "Veri virtasi kuin joki"

Raportti kertoo monenlaisesta kidutuksesta: ruoskinnasta, sähköiskuista, sormen- ja varpaankynsien irrottamisesta sekä kuumalla vedellä tai savukkeilla polttamisesta.

Kuva: Amnesty International

Lähes 18 000 ihmistä on kuollut Syyrian vankiloissa vuosina 2011–2015, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti. (siirryt toiseen palveluun) Raportissa kerrotaan myös Syyrian hallinnon vankiloissa tapahtuvasta kidutuksesta, pahoinpitelyistä ja raiskauksista.

Torstaina julkaistu Amnestyn raportti "It breaks the human (suom. Se murtaa ihmisen) – kidutus, sairaudet ja kuolema Syyrian vankiloissa" pohjautuu muun muassa 65 vapautuneen vangin haastatteluihin.

Haastatteluissa vapautuneet kertovat kidutuksesta ja epäinhimillisistä olosuhteista turvallisuusviranomaisten hallinnoimissa pidätyskeskuksissa sekä pääkaupungin Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Saydnayan sotilasvankilassa.

Raportissa kerrotaan ainakin 17 723 ihmisen kuolleen Syyrian vankiloissa maaliskuun 2011 ja joulukuun 2015 välisenä aikana. Se on noin kymmenen ihmistä päivässä, tai yli 300 ihmistä kuukaudessa, Amnesty laskee.

Amnestyn mukaan todellinen luku on mahdollisesti paljonkin suurempi, koska kymmeniä tuhansia ihmisiä on kadonnut Syyrian pidätyskeskuksiin ja vankiloihin.

"Veri virtasi kuin joki"

Vanginvartijoiden kerrotaan pahoinpitelevän pidätetyt pahoin pian vankilaan saapumisen jälkeen. Tapa tunnetaan "tervetuliaisjuhlana". Pahoinpitelyä seuraavat "turvatarkastukset", joissa vartijat raiskaavat ja ahdistelevat etenkin naisvankeja.

– Näin kaiken sen veren, se virtasi kuin joki. En ikinä uskonut, että inhimillisyys katoaisi niin täysin. Heillä ei olisi ollut mitään ongelmaa tappaa meitä siihen paikkaan, kertoi Amnestyn raporttiin haastateltu Samer.

Toinen vanki kertoo kuinka ainakin seitsemän ihmistä kuoli yhden päivän aikana, kun ilmanvaihto lakkasi toimimasta turvallisuusjoukkojen pidätyskeskuksessa.

– He vain potkivat meitä nähdäkseen kuka oli elossa ja kuka ei ollut, Ziadiksi itseään kutsuva mies kertoo.

Raportti kertoo monenlaisesta kidutuksesta: ruoskinnasta, sähköiskuista, sormen- ja varpaankynsien irrottamisesta sekä kuumalla vedellä tai savukkeilla polttamisesta.

"Rikos ihmisyyttä vastaan"

– Jo vuosikymmenten ajan Syyrian hallinnon joukot ovat käyttäneet kidutusta keinona murskata vastustajansa. Nyt sitä kuitenkin käytetään osana systemaattista ja laajamittaista hyökkäystä, joka kohdistuu kehen tahansa siviiliin, jonka epäillään vastustavan hallinnon toimia. Se on laskettavissa rikokseksi ihmisyyttä vastaan, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Philip Luther.

Amnesty vaatii kansainvälistä yhteisöä, etenkin rauhanneuvotteluja johtavia Yhdysvaltoja ja Venäjää, painostamaan Syyrian hallitusta sekä muita aseellisiä ryhmittymiä, jotta kidutus vankiloissa saataisiin loppumaan. Syyrian hallinto on toistuvasti kiistänyt vankien kidutukset.

Amnesty vaatii Syyrialta myös kaikkien mielipidevankien vapauttamista.