1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Tavallaan kaupat säästävät tässä rahaa" – Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola aukesi Helsingissä

Lapinlahden vanhan sairaalan tiloissa toimivan ravintola Loopin raaka-aineet ovat kauppojen hävikkiä, joka menisi muuten roskiin. Esimerkisi leipää ja banaaneja menee roskiin niin paljon, ettei ravintolakaan voi hyödyntää kaikkea.

Kotimaan uutiset
Mikko Tiainen valmistelee päivän lounasta hävikkiruokaravintola Loopin keittiössä, Lapinlahden entisen sairaalan tiloissa.
Mikko Tiainen valmistelee päivän lounasta hävikkiruokaravintola Loopin keittiössä, Lapinlahden entisen sairaalan tiloissa.Vesa Marttinen / Yle

Suomessa ruokakaupoissa syntyy hävikkiä noin 12–14 kiloa suomalaista kohti (siirryt toiseen palveluun).

Roskiin heitettävä ruoka on pääsääntöisesti täysin syömäkelpoista, ja tästä paradoksista syntyi ajatus Suomen ensimmäisestä hävikkiruokaravintolasta.

– Olin mukana tekemässä yhden päivän kestänyttä hävikkiruokatapahtumaa Kampin Narinkkatorilla. Kiertelin kauppoja ja kyselin hävikkiruokaa, kun eräs kauppias ehdotti, että meidän pitäisi organisoitua vähän paremmin, kertoo ravintola Loopin taustavoima Johanna Kohvakka.

Ajatus jäi hautumaan ja Kohvakka alkoi perehtyä asiaan. Pian ruokahävikin perusongelma kirkastui.

– Kauppias haluaa tietenkin tarjota asiakkaille mahdollisimman laajan valikoiman tuoreita tuotteita, muutenhan asiakkaat äänestäisivät jaloillaan. Näin hävikkiä syntyy väkisinkin, eikä kauppiaalla ole välttämättä resursseja miettiä, mitä sille tekisi.

Hävikkiä syntyy väkisinkin, eikä kauppiaalla ole välttämättä resursseja miettiä, mitä sille tekisi.

Johanna Kohvakka

Monet ruoka-aputoimijat toimivat vapaaehtoisvoimin ja hakevat kaupoista ruokaa parina päivänä viikossa. Muina päivinä ruuat joutuvat hukkaan.

– Sen takia ajattelin heti toimintamallia, joka työllistää ihmisiä eikä perustu vain vapaaehtoistoimintaan, Kohvakka kertoo.

Kohvakka on toimitusjohtajana perustamassaan Rhea Solutions Oy:ssa. Yhtiöllä on ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan taisteleva hanke nimeltä From Waste to Taste, johon ravintola Loop osaltaan kuuluu.

Kauppiaatkin hyötyvät

Ravintola Loopilla on sopimukset S-ryhmän kauppojen, Ruohonjuuren sekä joidenkin tukkurien kanssa. Kohvakan mukaan kauppiaat ovat lähteneet yhteistyöhön ilomielin.

– Monet kauppiaat ovat mielellään mukana, koska se tarkoittaa, että hävikki menee hyvään tarkoitukseen. Tavallaan kaupat myös säästävät tässä rahaa, sillä on olemassa esimerkiksi firmoja, jotka veloittavat siitä, että ne kuljettavat kaupoista biojätettä biokaasun tuotantoa varten.

Eniten jätteeksi päätyy tuoretuotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia sekä leipää. Myös maitotuotteita, tuoretta lihaa ja kalaa sekä valmisruokia menee jätteeksi. Kohvakan mukaan erityisesti leipä ja banaanit ovat tuotteita, joista on jopa runsaudenpula.

– Me toimitetaan joka päivä ruokaa myös eteenpäin ruoka-aputoimijoille ja hyväntekeväisyyteen, mutta leipää tulee niin paljon, että hekään eivät aina voi sitä ottaa vastaan. Sitä on viety esimerkiksi hevostalleille ja jouduttu osin jopa kieltäytymään sen vastaanottamisesta.

Joukkorahoituksella yli 30 000 euroa

Ravintolan perustamiseen haettiin alun perin rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Tätä rahaa ei voinut kuitenkaan käyttää ravintolan perustamiseen, joten se päätettiin ohjata työllistämisen tukitoimintoihin.

Ravintolan perustamista varten laitettiin käyntiin joukkorahoituskampanja.

Ravintola Loopin ruoka tehdään raaka-aineista, joita ei syystä tai toisesta voi kauppojen hyllyillä myydä. Nämä porkkanat eivät kelvanneet kaupan vihanneshyllyyn.
Ravintola Loopin ruoka tehdään raaka-aineista, joita ei syystä tai toisesta voi kauppojen hyllyillä myydä. Nämä porkkanat eivät kelvanneet kaupan vihanneshyllyyn.Vesa Marttinen / Yle

– Normaalisti ravintolan kolmen ensimmäisen kuukauden käyttöpääoman tarve on noin 80 000 euroa. Me saatiin joukkorahoituksella kasaan reilu 30 000 euroa, ja sillä pystyttiin jossain muodossa aloittamaan, laskentaekonomin koulutuksen saanut Kohvakka kertoo.

Maaliskuussa toimintaa kokeiltiin pop up -ravintolana Kalliossa, ja kesäkuusta alkaen ravintola on toiminut Lapinlahden sairaalan tiloissa. Vuokrasopimus on solmittu 1,5 vuodeksi.

– Toivottavasti voidaan jatkaa sen jälkeenkin, Kohvakka sanoo.

Lue seuraavaksi