Puolustusvoimissa Ysäri on erilainen loppusota: siellä soi Freestyler

Kyllä pauhaa! 90-luvun dance- ja popklassikot saavat 70-jäsenisen varusmiessoittokunnan käsittelyssä uuden ilmeen. Jättiorkesteri tekee kuuden kaupungin kiertueen, jossa on pakko näyttää mitä armeijassa on opittu.

Kotimaa
Nuoria varusmiehiä soittoharjoituksissa pienessä huoneessa
Ysäri-kiertueella varusmiespalveluaan suorittavat nuortet muusikot näyttävät mitä palvelusaikana on oikein opittu.

Varusmiessoittokunnan Ysäri-megakiertue tarjoaa niin poppia, räppiä kuin rokkiakin.

Aikakauden musiikki on sen verran nostalgista, että sitä tulee kuunneltua, vakuuttaa showbändin solisti Viljami Holopainen.

– Kun tällä ysärikiertueella sitä vedetään, se tulee syvältä täältä sydämestä. Itse odotan juuri näitä jättikeikkoja. Erityisesti odotan sitä, että itse pääsee laulamaan sooloa, siinä pääsee kokemaan huippuhetken.

Kuuden kaupungin kiertue alkaa Tampereelta

90-luvun hiteistä koostuvaa ohjelmistoa päästään soittamaan kuuden kaupungin kiertueella, joka alkaa ensi viikon sunnuntaina Tampere-talosta. Muista paikkakuntia ovat Turku, Lahti, Heinola, Hämeenlinna ja Kuopio.

Ysärimusaa on hauska työstää, pidän todella sen soundimaailmasta.

Juho Mäkäräinen

–Ysärimusaa on hauska työstää. Pidän todella sen soundimaailmasta. Me luomme vähän sitä uudelleen. Meillä on törkeän hyvä jengi kasassa, sanoo kosketinsoittaja Juho Mäkäräinen.

Mäkäräinen opiskelee Helsingin pop-jazz-konservatoriossa. Sen lisäksi hän tekee musiikkikeikkoja.

– Mulla tämä palvelus on tarjonnut ruokaa, vaatteita ja paljon unohtumattomia kokemuksia, sekä erittäin rakkaita ystäviä ja kaverisuhteita, jotka tulevat kestämään vuosikymmeniä. Onhan tämä ollut ihmisen parasta aikaa.

Isoa soundia tekee peräti 70 soittajaa

Varusmiessoittokunnan musiikkivalikoimaa kattaa laidasta laitaan, kuvailee Ysäri-kiertueen taiteellinen tuottaja ja soittokunnan kapellimestari, musiikkikapteeni Tero Haikala.

– Meidän kohdeyleisö on kaikki suomalaiset. Meillä kaikilla on erilainen musiikkimaku eli me otamme huomioon ikäluokat varhaisikäisestä vanhempaan ikäpolveen, veteraaneihin saakka. Meidän tehtävämme on täyttää heidän kaikkien musiikkitarpeita.

Varusmiehiä soittamassa puhaltimia
Ysäri-kiertueella on lavalla yhtäaikaa noin 70 soittajaa.Puolustusvoimat / Varusmiessoittokunta promovideo

Tällä kertaa kiertuekokoonpanona on noin 70-henkinen Varusmiessoittokunnan sinfoninen puhallinorkesteri. Siihen on yhdistetty iso jousisto sekä komppibändi. Näin soitikin isoa, kuten megakierueelle sopiikin.

– Meidän perintömme on hakkapeliittahengessä. Veteraaneja kunnioitetaan ja sitä me teemme paljon tänäkin päivänä. Varusmiessoittokunta tekee sitä ehkä hieman eri tavalla kuin muut sotilassoittokunnat. Meidän tarkoituksemme on kouluttaa varusmiehiä ja musiikki on tuotteemme. Se asettaa tietyt lainalaisuudet toimintaamme.

Ysäri-illassa kuullaan lauluja muun muassa Spice Girlseiltä, REMiltä, Take Thatiltä, Oasiasikselta, Nirvanalta ja Soundgardenilta.

Ysäri-kiertue on soittokunnan loppusota

Varusmiessoittokuntaan tullaan omien pääsykokeiden kautta tammikuun saapumiserässä. Ysäri-megakiertue on soittajille eräänlainen loppusota, kuvailee musiikkikapteeni Tero Haikala.

Meidän tarkoituksemme on kouluttaa varusmiehiä ja musiikki on tuotteemme.

Tero Haikala

– Meille valitaan aina ikäluokkansa parhaimmisto. Omien valintakokeiden kautta meille tulevat parhaat soittajat, laulajat ja mediamiehet, noin sata henkeä.

Ysäri-kiertueellakin kaikki esitykset äänentoistosta käsiohjelmaan on soittokunnan jäsenten aikaansaamaa.

Mukana myös kansainvälisillä estradeilla

Kotimaassa soittokunta osallistuu isoille festivaaleille, veteraanitapahtumiin, musiikkijuhlille ja puistokonsertteihin.

Kaksi varusmiestä jammailee
Varusmiessoittokuntaan päätyvät yleensä ikäpolven parhaat muusikot.Puolustusvoimat / Varusmiessoittokunta promovideo

– Vaikka soittajat vaihtuvat joka vuosi, meihin luotetaan. Tilaajat tietävät, että varusmiessoittokunta on tasalaatuinen, koulutettu, ryhdikäs ja fiksu joukko. Kaiken lisäksi se soittaa hyvin, sanoo Tero Haikala.

Varusmiessoittokunta tekee vuosittain vähintään yhden ulkomaan matkan. Tänä kesänä soittokunnan matka vei Sveitsin Baseliin.

– Siellä järjestetään yksi Euroopan hienoimmista tattoo-tapahtumista. Me saimme sinne kutsun jo toista kertaa.

Suomalaisten matka oli suuri menestys. Tilattujen isojen esitysten lisäksi soittokunnan pienemmät bändit esiintyivät kahden esityksen sijasta kuusi kertaa ja varusmiehet saivat myös yllättäen solistitehtäviä tapahtuman pääfinaaliin, iloitsee Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kapellimestari Tero Haikala.