Presidentti Venäjälle tekemästään lentoturvallisuusaloitteesta: Ei ollut uusi asia

Presidentti Niinistö selventää Itämeren lentoturvallisuudesta tekemäänsä aloitetta. Tasavallan presidentin kanslian nettisivuilla julkaistussa kirjoituksessa Niinistö toteaa, että lentoturvallisuuden parantaminen on ollut jo vuosikausia esillä.

Kotimaa
Sauli Niinistö.
Samppa Toivonen / AOP

Presidentti Sauli Niinistön mukaan (siirryt toiseen palveluun) lentoturvallisuuden parantaminen on ollut esillä esimerkiksi tämän vuoden huhtikuussa Nato–Venäjä-neuvostossa.

Niinistö otti lentoturvallisuuden ja transponderien käytön esille Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Putinin vieraillessa Kultarannassa heinäkuun alussa. Transponderit ovat lähettimiä, joiden avulla lentoja voi seurata maasta käsin.

– Informoin asiasta tapaamisen jälkeen muun muassa Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä. Esitin asian myös Naton huippukokouksessa Varsovassa 8. heinäkuuta. Kaikille läsnä olleille valtionpäämiehille asia oli tuttu, eikä kukaan ilmaissut hämmennystä, kannatusta kylläkin. Myös lehdistötilaisuudessa Stoltenberg ilmaisi tyytyväisyytensä venäläisten valmiuteen lentoturvallisuuden parantamiseksi, Niinistö kirjoittaa.

Presidentti Niinistön mukaan aloite ei ole aiheuttanut yllätystä Suomessa. Niinistön mukaan Suomi on muodostanut kantansa jo joulukuussa 2015 hyväksyessään Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n työryhmän yleiset periaatteet.

Niniistön mukaan myös turvallisuusvirasto Trafi on pitänyt pitkään yllä keskustelua lentoturvallisuudesta ja erityisesti transpondereista. Niinistön mukaan Paula Risikko (kok.) otti asian esille jo vuonna 2014 toimiessaan liikenneministerinä.

Niinistö toteaa myös, että pääministeri Juha Sipilä on ottanut transponderit esille eduskunnassa 21. kesäkuuta juuri ennen kuin presidentti Niinistö tapasi presidentti Putinin.

– Kuten olen jo aikaisemmin todennut, keskustelin lentoturvallisuudesta ja transpondereista venäläisten kanssa jo syksyllä. Tämä lentoturvallisuutta koskeva asia saatettiin hallituksen tietoon 23.12.2015 päivätyssä muistiossa, Niinistö kirjoittaa.

Myöhemmin Venäjä esitti Nato–Venäjä-neuvostossa kutsun kokoukseen lentoturvallisuuden parantamisesta. Venäjä lähetti kutsun Nato-maille sekä Suomelle ja Ruotsille. Tämä kutsu nimettiin "Niinistön aloitteeksi."

Tämän lisäksi Venäjä on esittänyt kahdenvälisiä pyyntöjä. Näiden sisällöstä presidentti Niinstö ei ole tietoinen, koska presidentin mukaan Suomi ei ole saanut tällaista kutsua.

Niinistön mukaan presidentin ja hallituksen yhteistyö on sujunut lentoturvallisuuteen liittyvässä asiassa.