Mikkelin ja Kuopion kaupunginteatterit esittävät musikaaleja – Joensuulla ei ole varaa

Itä-Suomessa teattereiden näyttämöillä matkataan muun muassa Villin Lännen tunnelmiin, seikkaillaan tuntureilla Agents-yhtyeen kanssa ja vietetään joulua Viirun ja Pesosen seurassa. Siinä missä Kuopiossa, Mikkelissä ja Savonlinnassa luotetaan musikaalien voimaan, on Joensuussa palattu ohjelmistossa perinteisempiin esityksiin.

teatteritaide
Lassi Uimonen on Konsta Pylkkäsen roolissa.
Joensuun kaupunginteatteri / Ville Kokkola

Itä-Suomen kaupunginteatterit panostavat syyskaudella paikallisuuteen ja musikaaleihin. Läänin kaupunginteattereista ainoastaan Joensuun näyttämöillä ei nähdä musikaaleja.

Joensuun kaupunginteatterin syyskautta varjostaa huono rahatilanne. Teatteri teki pitkää miinusta edellisinä vuosina. Osa teatterin henkilökunnasta on tällä hetkellä lomautettuna, mikä näkyy esimerkiksi tuotantojen vähyytenä.

Rahaa säästetään esimerkiksi sillä, että ohjelmistoon ei oteta musikaaleja. Sen lisäksi näyttämöillä nähdään vähemmän vierailevia esityksiä.

– Aika hyvin olemme saaneet säästöjä aikaiseksi ja lomautukset varmasti tasapainoittavat talouden siten, että pääsemme aloittamaan puhtaalta pöydältä ensi vuonna, Joensuun kaupunginteatterinjohtaja Iiristiina Varilo kertoo.

Vaikka teatteri on pyörinyt säästöliekillä jo keväästä asti, odottaa teatterinjohtaja syksyä hyvillä mielin.

– Lipunmyynti on lähtenyt hyvin käyntiin. Syksyn aikana olisi tarkoitus kerätä katsomoihin noin kymmenentuhatta katsojaa.

Varilo kertoo, että ohjelmistoa on pyritty tekemään helpommin lähestyttäväksi edellisiin vuosiin verrattuna. Näyttämöille nousevat muun muassa Havukka-ahon ajattelija ja Viirun ja Pesosen joulu –näytelmät.

– Toivomme, että ihmiset löytävät takaisin meidän luoksemme. Me kuitenkin olemme Pohjois-Karjalan oma teatteri, Varilo summaa.

Mikkelissä kerrotaan paikallisten tarinoita

Myös Mikkelin kaupunginteatterille vuosi 2015 oli tappiollinen, jonka vuoksi esimerkiksi tuotantojen kokoja on jouduttu miettimään tarkasti.

Syyskausi alkaa Kaikki tahtoo rakastaa –musiikkiteatteriesityksellä. Näytelmä on koostettu Mikkelin alueella asuvien ihmisten kertomista ja kirjoittamista tarinoista.

Teatterinjohtaja Katriina Honkanen kertoo, että paikallisuuteen perustuva esitys on hänen pitkäaikainen haaveensa.

– Silloin, kun hain tänne johtajaksi, niin tämä oli yksi niitä asioita, mitä halusin täällä tehdä, eli paikallisen jutun. Olemme saaneet mahtavan hienoja tarinoita, jotka Titta Halinen on kirjoittanut näytelmäksi.

Savonlinnassa puolestaan isolla näyttämöllä nähdään Ansiosidonnainen eli Agents-musikaali. Lisäksi ensi-iltansa saavat kolme muuta teosta, joista yksi on palvelutaloissa kiertävä näytelmä Elämä kantaa.

Kuopiossa luotetaan musikaalin voimaan

Kuopiossa kaupunginteatterilla on takanaan menestyksekäs vuosi. Vuosien 2013–2014 aikana tehdyn peruskorjauksen jälkeen teatterin tiloja on käytetty myös ulkopuolisiin tapahtumiin, mikä on nostanut teatteritalon kävijämäärää.

Viime kaudella Kaupunginteatterin esityksiä kävi katsomassa yli 53 000 ihmistä.

Uuteen esityskauteen Kuopiossa lähdetään Villin Lännen musikaali Annie Mestariampuja suurtuotannolla, joka toteutetaan yhteistyössä Kuopion sirkuksen kanssa.

– Esitys sijoittuu sirkukseen, joten tämä oli mitä mainioin keino hyödyntää sirkustyöläisten taitoja. Tekemistä on riittänyt, kun kaikkien on pitänyt opetella laulamaan, tanssimaan ja näyttelemään, Kuopion kaupunginteatterin ohjaaja Olli-Matti Oinonen kertoo.