Rajalla-kauppakeskuksen johtaja: Töitä tehdään hartiavoimin, jotta tilat saadaan täyteen

Pian kahdeksan vuotta täyttävä Rajalla-kauppakeskus on ollut viime kuukaudet kenties täydempi kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka iso tavaratalo tiloista lähtee, on esimerkiksi kesällä avattu elokuvateatteri tuonut uusia asiakkaita ja iltakäyttöä kauppakeskuksen tiloihin.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Johtaja Jukka Korpimäki Rajalla-kauppakeskuksessa
Kati Siponmaa / Yle

Vähittäiskaupassa tilanteet muuttuvat nopeasti, tähän on ollut tottuminen myös aivan Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajalla seisovassa Rajalla På Gränsen -kauppakeskuksessa.

Täytyy tehdä nyt kovasti töitä, jotta kauppakeskukseen sopivia toimijoita saadaan tahkottua maaliin.

Jukka Korpimäki

Kauppakeskukseen houkuteltiin elokuvateatteria pari vuotta ja kun se vihdoin avasi ovensa aiemmin kesällä, ilmoitti tavarataloketju Anttila pian sen jälkeen konkurssistaan. Tämä oli tappio Torniossa senkin vuoksi, että Anttila ehti olla Torniossa vain muutamia kuukausia.

– Anttilan kaltaiset takapakit on tietenkin harmillisia. Sen korvaamiseksi täytyy tehdä nyt kovasti töitä, jotta kauppakeskukseen sopivia toimijoita saadaan tahkottua maaliin, kuvailee kauppakeskuksen johtaja Jukka Korpimäki.

Kaikesta huolimatta Korpimäellä on syytä hymyyn uusimpia lukuja tarkistaessa.

– Me olemme tänä vuonna kymmenen prosentin kasvussa ja kävijämäärä lähentelee kolmea miljoonaa. Se on hyvä tulos ja myynnillisestikin on kasvua, luonnehtii Korpimäki.

Tällä hetkellä tyhjiä liiketiloja on vain 10 prosenttia, kun neljä vuotta sitten määrä oli kolme kertaa isompi. Kauppakeskuksessa tilanne on liiketilojen suhteen valoisampi kuin pitkään aikaan Anttilaa lukuunottamatta.

– Anttilan tyhjilleen jääviin liiketilohin on vaikea saada toimijaa, koska harvalla on tarvetta yhtä isoihin neliömääriin, myöntää Korpimäki.

Hän pitääkin pitääkin todennäköisenä, että tila tullaan pilkkomaan pienemmäksi. Asiakkailta saadun palautteen mukaan kauppakeskukseen kaivattaisiin ainakin urheiluvälinekauppaa ja apteekkia.

Olohuoneessa on lupa oleskella

Elokuvateatteri tuo kauppakeskuksen iltoihin eloa. Etenkin kahvila- ja ravintola-alan yritysten odotetaan hyötyvän illan viimeisistä tunneista elokuvateatterin imussa.

Korpimäen mukaan Torniossa kauppakeskuksesta onkin tullut torniolaisten olohuone, jonne kaupunkilaiset kokoontuvat tapaamaan tuttuja. Johtajan mukaan ihmiset ovat tervetulleita oleskelemaan kauppakeskukseen, kaikki kun ovat potentiaalisia asiakkaita. Jos he eivät ole sitä juuri nyt, ehkä tulevaisuudessa.

– Uskon, että ajansaatossa kauppakeskukset muuttuvat entistä enemmän ihmisten ajanviettopaikoiksi ja niihin keskitetään nykyistä enemmän palveluita sekä julkisia että yritysten tarjoamia.