1. yle.fi
  2. Uutiset

Riosta suoraan pellon reunalle - Olympia-ampuja Vesa Törnroos on vasta uransa alussa

Vesa Törnroos luopui vakituisesta työpaikastaan parempien osumien tähden. Edes seitsemän vuoden tauko ampumisessa ei haitannut Törnroosin kehitystä, vaan vei miehen olympiaradalle Brasiliaan. Mies ampuu vuosittain 15 000 kiekkoa, osan yksin Etelä-Euroopassa.

urheilu
Vesa Törnroos ja Taru-koira
Susanna Vilpponen/Yle

Hernepelto on puitu ja kuivuri hurisee maalaismaisemassa. Uljaat 1800-luvun rakennukset ja niitä ympäröivät tilukset ovat Vesa Törnroosin lapsuudenmaisema.

Pertunmaan kasvatti aloitti ampumaharrastuksen samaisessa ympäristössä jo tenavana. Pieni pyssymies sai osumatarkkuuden verenperintönä, sillä jo ukki oli kova aseharrastaja.

– Isä meinasi sahuuttaa puita tuosta kuusikosta, niin ukki puheli, että kannattaakohan niitä kauheasti sahata. Heillä oli siinä naapurin Väinön kanssa ampumarata ja ukki totesi, että puut saattavat olla aika lyijyisiä sahalle vietäväksi, Törnroos veistää.

Suvun miesten opastuksella, erityisesti isä Sepon hoteissa Höltän kylän kasvatti alkoi ampua myös kisakentillä. Sitä ennen osumista harjoiteltiin maatilalla.

– Ampumakilpaurani on itse asiassa alkanut riihen seinässä olevasta laudasta, Törnroos osoittaa punaista rakennusta ja jatkaa:

– Siihen lautaan ammuttiin penskana ilmakiväärillä. Osumia tuli tosin myös riihen oveen ja siitä tuli huutoa, Törnroos virnistää.

Radalle poika lähti ampumaan 14 vuoden iässä ja pian kiekkoja alkoi mennä säpäleiksi varsin mallikkaasti. Törnroos kehittyi, pääsi nuorten maajoukkueeseen ja voitti PM-hopeaa vuonna 2002.

Ampuminen kuitenkin jäi, kun agronomiopinnot Jyväskylässä alkoivat. Tuli seitsemän vuoden tauko, jolloin Törnroos ei ampunut yhtään laukausta.

Isä antoi mahdollisuuden edetä ampujana

Vesa Törnroos kiipeää ketterästi puimurin ohjaamoon. Hän käynnistää koneen ja on valmis viljanviljelystilan töihin. Pari vuotta sitten hän teki suuren päätöksen ja jätti kuutisen vuotta kestäneen vakituisen työn. Törnroos palasi takaisin nuoruuden maisemiin ja ryhtyi tekemään töitä isälleen.

– Irtisanoutuminen oli iso juttu. Silloisen työnantajan kanssa ei löytynyt yhteistä säveltä siitä, että pääsisin harjoittelemaan ampumista sen verran, mitä se vaatii. Onneksi isä antoi sellaisen mahdollisuuden.

Vesa Törnroos puimurin ratissa
Syksyn tullen puintityöt kuuluvat Vesa Törnroosiin työpäiviin.Susanna Vilpponen/Yle

Sitä ennen kaverin kanssa käytiin pikkutunneilla keskustelu, johon liittyi ajatus olympialaisista. Se puski Törnroosin takaisin ampumaradalle.

– Sitten se rupesi osumaan yllättävän hyvin, ja nälkä kasvaa syödessä, Törnroos muistelee viiden vuoden takaisia aikoja.

Päätös ampumiseen keskittymisestä kannatti, sillä nyt trap-ampuja on kiertänyt maailmaa kolmen vuoden ajan maajoukkueessa. Kauteen kuuluvat neljät maailmancup-kisat, EM- ja MM-mittelöt sekä kansalliset kisat.

Seitsemän vuoden aikana ehti hoitaa nuoruuden villitykset alta pois. Nyt voi keskittyä ampumiseen.

Vesa Törnroos

33-vuotias Törnroos ajattelee, että seitsemän vuoden tauko teki hänelle hyvää.

– Siinä ehti hoitaa nuoruuden villitykset alta pois. Nyt voi keskittyä ampumiseen.

15 000 kiekkoa vuodessa

Törnroos tähtää haulikkonsa 15 000 kertaa kohti savikiekkoja. Osa niistä ammutaan ulkomailla, sillä Suomen talviolosuhteet eivät sovellu harjoitteluun. Se tarkoittaa yksinäisiäkin harjoitusleirejä Espanjassa ja Portugalissa.

– Kisoissa on aina kesäolosuhteet, joten talvella ei ole mitään järkeä treenata Suomessa. Lähi-idässä olisi loistavia treenipaikkoja, mutta ne ovat älyttömän kalliita.

Heinäkuun 8. päivä punaisen riihen seinä vaihtui olympialaisten ampumarataan Rio de Janeirossa. Olympiapaikan Törnroos ampui jo yli vuosi sitten, vappuna 2015.

Sen jälkeen vuosi meni kuitenkin huonosti ja paineet kasvoivat. Ennen olympialaisia Törnroos kiersi kisoja, jotta hän saisi kokemusta kisatilanteesta.

– Olen myös käynyt psykologilla puolentoista vuoden ajan, sillä on hyvä purkaa urheiluun liittyviä asioita ulkopuoliselle.

Olympialaiset ovat ammunnan kannalta pienet kilpailut. Sarjassa kisaa vain 33 miestä, mutta ne ovat tietenkin maailman parhaimmat miehet.

Vesa Törnroos

Ennen kisoja harjoittelu jää vähemmälle ja pään sisäinen työstäminen saa sijaa. Ampumalajit eivät ole juurikaan esillä julkisuudessa olympialaisia lukuun ottamatta. Törnroosin mukaan media ei kuitenkaan ole lisännyt paineita, vaan itse kisaan mies lähti rennoin mielin, olihan Rion rata tuttu jo maailmancup-kisoista edellisvuodelta.

– Olympialaiset ovat ammunnan kannalta pienet kilpailut. Sarjassa kisaa 33 miestä, kun cupissa meitä on 150–170 henkeä. Mutta ne ovat tietenkin maailman parhaimmat miehet.

”Tavoitteena ei ollut vain päästä olympialaisiin, vaan pärjätä siellä”

Vesa Törnroos hörppää kahvia vanhan kotitalon pirtissä. Kattohirressä on reikä ajalta, jolloin kapina-aikaan pyssy oli lauennut sisällä vahingossa. Täytetty ilves katselee aitiopaikalta katonrajasta ja lipaston päällä lepää isä Seppo Törnroosin ikämiessarjan neljä SM-kultamitalia tältä vuodelta. Vesa Törnroos jäi itse kauaksi metallin hohteesta kauden tärkeimmässä kisassa.

Rion 11. sija ei tyydyttänyt miestä, vaan paljon jäi hampaankoloon. Edes ensi kertaa kuulosuojainten läpi kuuluneet kannustushuudot eivät vieneet lähemmäs parempaa tulosta.

Vesa Törnroos työskentelee kotitilallaan Pertunmaalla
Susanna Vilpponen/Yle

– Tavoitteena ei ollut vain päästä olympialaisiin, vaan pärjätä siellä. Suoritus jätti niin paljon jossiteltavaa, etten saa itseäni tyytyväiseksi, Törnroos palaa olympiakisojen tunnelmaan.

Pettymys omaan tulokseen on yhä ilmassa, mutta Törnroos suuntaa katseensa jo kohti tulevia tuhansia ilmaan heitettyjä kiekkoja, joihin hän tulee aseensa tähtäämään. Ampujalla on vasta kolme vuotta kansainvälistä uraa takana. Ja se on lyhyt aika ampujana.

– En voi alkaa löysäilemään ja lepäilemään, vaan pitää treenata hurjasti. Tästä pystyy parantamaan vielä paljon.

Ensi viikolla Törnroos lataa patruunansa PM-kisoissa Ruotsissa. Ja naapurista palattuaan hirvimetsällä Pertunmaalla. Mukaan pääsee myös norjanharmaahirvikoira Taru, jonka häntä vipattaa innoissaan Törnroosin rapsuttaessa hopeansävyistä jahtikaveria.

Sitä ennen on vielä päivän työt tehtävänä. Kostean viileä ilma Kuortissa on toista kuin Rion helle. Puuhiinsa uppoutunut Törnroos ei enää mieti kisoissa ammuttuja pummeja. Vain peltojen ja metsien keskellä seisova punainen riihi muistaa osumat.

Lue seuraavaksi