1. yle.fi
  2. Uutiset

Vesi satoi Kemijoki Oy:n laariin – tuotanto kasvoi kesällä viidenneksen

Runsaat sateet ovat kasvattaneet Kemijoki Oy:n sähköntuotantoa tänä kesänä viidenneksen normaalista. Jokiyhtiön mukaan koko kesä Kemijoen vesistössä on oltu lähellä tulvavirtaamaa.

talous
Ohijuoksutus Valajaskoski Kemijoki toukokuu 2016
Juha Salminen

Tulva-ajan ja sateisen kesän vuoksi Kemijoki Oy:n sähköntuotanto on ollut 20 prosenttia keskimääräistä suurempaa.

Kemijoen tekojärvet ovat yhtiön mukaan täyttyneet vedestä ja myös Kemijärvi on normaalia kesän vesitasoa korkeammalla. Kesän aikana kertynyttä vettä riittää yhtiön mukaan juoksutettavaksi myös tulevan talven aikana.

Kesä- ja heinäkuun sademäärät olivat 1,5-kertaisia tavanomaiseen verrattuna. Myös kuluva elokuu on ollut merkittävästi keskivertoa sateisempi.

– Kuukauden alkupuoliskon sadekertymä on jo nyt yli 100 milliä. Onneksi lomalaisille sattui heinäkuun puolivälin jälkeen lyhyt aurinkoinen jakso, Kemijoki Oy:n valvolopäällikkö Erkki Nuortio sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vähän ohijuoksutuksia

Vaikka virtaamat ovat olleet korkeat, yhtiö on joutunut ohijuoksuttamaan vain häiriötilanteissa sekä koneisto- ja luukkuremonttien vuoksi.

– Kaiken kaikkiaan koko kesä on taiteiltu tulvavirtaamarajan kynnyksellä. Kemijoen tulovesivirtaama on ollut keskimäärin 400 kuutiota sekunnissa. Tulvavirtaaman raja menee 500 kuutiossa ja on täysin mahdollista, että virtaama vielä syksyn mittaan lähentelee tulvarajaa, Nuortio sanoo.

Jokiyhtiö lupaa, että Kemijärven vedenpintaa pyritään syksyn mittaan saamaan alemmas.

Lue seuraavaksi