Jyväskyläläisestä vastaanottokeskuksesta kantelu oikeusasiamiehelle

Jyväskyläläisen vastaanottokeskuksen toiminnasta on jätetty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sen mukaan Suomen Punaisen Ristin Kangasvuoren keskuksen toiminnassa on loukattu asukkaiden oikeuksia. SPR kiistää väitteet. Oikeusasiamiehen kanslian mukaan vastaanottokeskusaiheisia kanteluita on vireillä kymmenkunta koko maassa.

kantelut
Turvapaikanhakija katsoo ulos.
Kangasvuoren vastaanottokeskuksessa asuu noin 170 turvapaikanhakijaa.Isto Janhunen / Yle

Eduskunnan oikeusasiamiehelle keskiviikkona 17.8. jätetyn kantelun mukaan vastaanottokeskuksessa on loukattu asukkaiden perusoikeuksia ja muun muassa evätty tarpeellista sairaanhoitoa. Kantelussa keskusta kuvataan ”vankilamaiseksi” ja suljetuksi.

Lisäksi siinä raportoidaan useista tapauksista, joissa henkilö kokee jääneensä vaille asianmukaista hoitoa muun muassa mielenterveysongelmiin, pitkäaikaissairauteen ja hammashoitoon liittyvissä asioissa.

Taustalla pitkä prosessi

Kantelun on allekirjoittanut kuusi keskisuomalaista yksityishenkilöä, joista osalla on vapaaehtoistaustaa. Keskuksen ja vapaaehtoisten välit ovat tulehtuneet.

Ongelmia on ollut terveydenhuollon suhteen, ilmeisesti jonkinlaista väkivaltaa, öisiä ratsioita ja poliisin puuttumista.

Irma Hirsjärvi

Kantelijat vaativat riippumatonta selvitystä vastaanottokeskuksen tilanteesta. Ongelmia on heidän tietoonsa Jyväskylän seudulla vain Kangasvuoressa.

– Siellä on ollut ongelmia terveydenhuollon suhteen, ilmeisesti jonkinlaista väkivaltaa, öisiä ratsioita ja poliisin puuttumista. Turvapaikanhakijat eivät ole kokeneet oloaan turvalliseksi, sanoo yksi allekirjoittajista, Vasemmistoliiton Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Irma Hirsjärvi.

Kantelun aineisto perustuu Hirsjärven mukaan turvapaikanhakijoiden kertomaan, sekä työntekijöiden ja vapaaehtoisten kokemuksiin.

Ylen haastattelema, jo oleskeluluvan saanut nuori mies kertoo jääneensä keskuksessa vaille tarvitsemaansa sairaanhoitoa. Lisäksi ilmapiiri on hänen mukaansa ollut provosoiva.

– Siellä on asiattomasti käyttäytyviä ihmisiä, he puhuvat meille vain ohjeista, ei muuta. Osa heistä yritti saada meidät suuttumaan [tahallaan], mies kuvailee.

Hirsjärvi toivoo, että kantelu tutkitaan tarkkaan.

– [Kantelun] taustalla on oikeastaan lähes vuoden mittainen prosessi, jossa on ensin käyty keskusteluja Kangasvuoren suuntaan, Maahanmuuttoviraston kanssa ja Punaisen Ristin sisälläkin. Tilanteeseen on jonkin verran saatu korjauksia, mutta se on olennaisilta osiltaan edelleen sama, Hirsjärvi kertoo.

SPR kiistää väitteet

SPR:n punaiseen liiviin pukeutunut anonyymi henkilö.
Isto Janhunen / Yle

Kangasvuoren vastaanottokeskuksen johto ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri kiistävät esitetyt väitteet. Ylen haastattelupyyntöön keskuksesta vastattiin vain sähköpostitse ja taustakeskusteluin.

Vastaanottokeskuksen johtajan Matti Hautalan mukaan yhteistyö keskuksen asukkaiden ja henkilöstön välillä on rakentavaa ja ammattimaista, eikä esimerkiksi sairaanhoitopalveluissa ole ollut ongelmia. Poliisit on Hautalan mukaan kutsuttu keskukseen lähinnä asukkaiden alkoholinkäytön johdosta syntyneiden kahnausten vuoksi.

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Kangasvuoresta selvityspyynnöt kahteen sille tehtyyn valitukseen. Se on myös tehnyt tilohin rutiinitarkastuskäynnin. Viraston mukaan keskus toimii asianmukaisesti.

Keskus kiinni marraskuussa

Kantelijoiden mukaan tilanne keskuksessa olisi ollut vaikein syksyn ja talven 2015 aikana. Heidän mukaansa selvityspyyntöihin vastattaessa ei ole kuultu esimerkiksi keskuksesta muualle siirtyneitä turvapaikanhakijoita tai vapaaehtoistoimijoita. Kevään ja kesän aikana tilanne on kantelijoiden mukaan osittain parantunut. Esimerkiksi keittiötilat on kesän alussa avattu turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Koko maan osalta vastaanottokeskuksiin liittyviä kanteluita on vireillä kymmenkunta.

Kangasvuoren vastaanottokeskus perustettiin viime syksynä turvapaikanhakijatilanteen kriisiytyessä. Nyt Kangasvuoren entisen sairaalan tiloissa majoittuu 170 ihmistä, enimmäkseen irakilaistaustaisia miehiä. Heistä suurin osa on jo käynyt turvapaikkapuhuttelussa.

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut keskuksen suljettavaksi marraskuussa turvapaikanhakijatilanteen vakiintumisen vuoksi.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian mukaan koko maan osalta vastaanottokeskuksiin liittyviä kanteluita on sillä vireillä kymmenkunta.