Tiesitkö: ampiaisen mustat raidat ovat pohjoisessa leveämmät, jotta se selviäisi paremmin kylmyydessä

Ampiainen on kelta-mustaraidallinen, koska väriyhdistelmä on erinomainen huomioväri. Ihmiset käyttävät samaa yhdistelmää vaaran merkkinä.

luonto
Kuvassa vadelmaa syövä ampiainen.
Anssi Leppänen / Yle

Uusimman tutkimuksen mukaan ampiaisen mustat raidat ovat sitä leveämmät, mitä pohjoisempana se lentää.

Ampiaistutkija Jouni Sorvarin tutkimusryhmä totesi tämän kerätessään useamman vuoden ampiaisaineiston ympäri Suomea aina Turusta Utsjoelle saakka.

Ampiainen on vaihtolämpöinen hyönteinen, joten sen lämpötila muuttuu ympäristön mukaan. Kylmissä olosuhteissa ampiainen hyötyy leveämmistä raidoista.

– Auringon lämpö imeytyy nopeasti mustaan ampiaiseen, jolloin se voi lentää matalammissakin lämpötiloissa, kertoo Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Jouni Sorvari.

Luonto virittää ampiaisen asun elinympäristön mukaan

Kelta-musta väriyhdistelmä on luonnossa yleinen varoitusmerkki, koska värien kontrasti on mainio.

– Ihmisetkin käyttävät samaa yhdistelmää. Jos oviaukko on tavallista matalampi, sen reunaan laitetaan musta-keltainen teippi varoitukseksi, että edessä on vaarallisen matala sisäänkäynti, Sorvari havainnollistaa.

Ampiaistutkija kertoo, että luonto on antanut ampiaiselle säväyttävän värityksen, jotta muut eliöt ymmärtäisivät jättää myrkkyä sisältävän hyönteisen rauhaan.

Jos lintu nappaa ampiaisen pistin edellä, on mahdollista, että ampiainen kerkeää pistää lintua kurkkuun. Jos lintu pyydystää ampiaisen poikittain, vaara ei ole yhtä suuri.

Sopivan raita-asun virittäminen on tasapainottelua.

– Ampiainen ei voi heittäytyä täysin mustaksi. Silloin keltainen väri häviää ja linnut syö ne pois.