1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Inarissa harvinainen tilaisuus osallistua suopunkisprinttiin – vielä ehtii mukaan!

Tämän vuoden alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan ohjelmassa on myös urheilukilpailut, johon kuuluvat suopunginheittokilpailut ja suopunkisprintti. Kaikilla on harvinainen tilaisuus osallistua ampumahiihdon tapaiseen suopunkisprinttiin.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tämän vuoden alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien Ijahis idjan ohjelmassa on myös urheilukilpailut, johon kuuluvat suopunginheittokilpailut ja suopunkisprintti.

Urheilukilpailut järjestetään saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihalla perjantaina ja lauantaina.

Urheilukilpailujen järjestäjä Anára sámesearvi ry:n puheenjohtaja Aslak Paltto kertoo, että ohjelmassa on kaksi lajia: suopunkisprintti ja suopunginheitto.

– Perjantaina on suopunkisprintti eli juoksusuopunginheitto, jonka säännöt menevät vähän samalla lailla kuin ampumahiihdon. Ja lauantaina vielä lyhyempi kilpailu suopunginheitossa, kertoo Aslak Paltto.

Tähän mennessä vain vähän ilmoittautumisia – kiinnostusta kuitenkin löytyy

Aslak Paltto kertoo, että kilpailuihin on tullut vain yksi ilmoittautuminen, mutta suopunginheittokilpailut ovat herättäneet paljon kiinnostusta.

– Paljon on tullut puheluita ja ihmisillä on kyllä kiinnostusta kilpailuihin. Meillä on kilpailuissa hyvät palkinnot, mutta emme ole ihan vielä julkaisseet niitä. Palkinnot julkaistaan, kunhan järjestelyt pääsevät kunnolla vauhtiin torstain aikana, kertoo Paltto.

Urheilukilpailuihin voi ilmoittautua myös paikan päällä.

– Kaikki voivat osallistua urheilukilpailuihin sekä perjantaina että lauantaina. Meillä on omat luokat lapsille, nuorille, miehille ja naisille. Ne, jotka osallistuvat festivaaleille, ovat oikeutettuja osallistumaan myös kilpailuihin. Kilpailuihin ei ole erillistä osallistumismaksua ja suopunginheittopaikkakin on festivaalialueella.

Saamelaisten perinteisille suopunginheittokilpailuille olisi enemmänkin kysyntää

Kilpailujen järjestäjä Aslak Paltto kertoo, että nykyään ei juurikaan järjestetä perinteisiä suopunginheittokilpailuja.

Jos ihmisillä on enemmänkin kiinnostusta, järjestetään tulevaisuudessa lisää saamelaisille tuttuja suopunginheittokilpailuja.

– Näen, että kilpailuille olisi enemmänkin tarvetta ja näitä pitäisi järjestää entistä enemmän. Ihmiset kuitenkin tykkäävät kilpailla keskenään ja tälläkin hetkellä on olympialaisetkin meneillään, niin onhan se itsestäkin mukavaa käydä urheilemassa. Saamelaisilla on niin vähän urheilukilpailuja, joten jos on vain kiinnostusta, niin kyllä me tulevaisuudellekin suunnittelemme jotain, kertoo Anára Sámesearvi ry:n puheenjohtaja Aslak Paltto.

Ilmoittautuminen suopunginheittokilpailuihin loppuu puoli tuntia ennen kilpailua

Kilpailuihin voi ilmoittautua etukäteen tai paikan päällä. Osallistumiseen ei ole erillistä maksua, vaan osallistujan täytyy ostaa Ijahis idjan pääsylippu.

Ilmoittautuminen loppuu tunti ennen kilpailun alkua.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset etukäteen Aslak Paltto, paltto(a)hotmail.com , +358 405620354. Ilmoittautumisen voi tehdä myös ovella.