Esa-Pekka Salonen pitkästä aikaa Suomeen – viisivuotinen sopimuskausi Kansallisoopperassa

Parhaillaan Suomen Kansallisoopperassa vieraileva kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ryhtyy Kansallisoopperan ja -baletin taiteelliseksi partneriksi.

musiikki
 Esa-Pekka Salonen
Esa-Pekka SalonenPetteri Paalasmaa / AOP

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen tekee pitkästä aikaa töitä Suomessa. Nimike on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen partneri.

Uudessa yhteistyömallissa Salonen toimii kapellimestarina, säveltäjänä, taiteellisena neuvonantajana sekä ooppera- ja balettitaiteen puolestapuhujana.

Viisivuotinen sopimuskausi on jo käynnistynyt syyskuun alussa ensi-iltaan tulevan Elektra-oopperan myötä ja jatkuu vuoden 2021 loppuun.

Taiteellinen partneri on 58-vuotiaan Salosen pitkällä uralla ensimmäinen nimitys kotimaassa.

Tulevaisuudessa taiteellisen partnerin rinnalle kiinnitetään kapellimestari, joka vastaa osaltaan esitysten johtamisesta. Salosen yhteistyösopimukseen kuuluu myös nuoren suomalaisen kapellimestarin mentorointi. Salosen assistentiksi Ring-sarjaan on nimitetty Klaus Mäkelä.

Esa-Pekka Salonen työskentelee Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina ainakin kevääseen 2017. Hän toimii myös New York Philharmonicin nimikkosäveltäjänä. Aiemmin Salonen oli Los Angelesin filharmonikkojen musiikillinen johtaja ja ylikapellimestari.

Salonen johtaa Suomessa seuraavaksi Richard Straussin Elektran, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 2. syyskuuta sekä Igor Stravinskyn Kevätuhrin Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 16. syyskuuta.