Vesijärven kunnostaminen on niellyt miljoonia euroja – kukaan ei tiedä tarkkaa summaa

Järven mikromuovit voivat sekaantua eliöstöön ja sitä kautta päätyä ihmisen mahaan.

Vesijärvi, Lahti
Vesijärvi Lahti Ruoriniemi

Lahden Vesijärven alennustilan paikkaamista on tehty noin miljoonan euron vuosibudjetilla. Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja sen vastuulla olevan Puhdas Vesijärvi -ohjelman hoitotoimista kallein on ollut hoitokalastus. Lisäksi on vähennetty rehevöitymistä lisääviä ravinnekuormia.

Millaisia summia Vesijärven kunnostamiseen on vuosikymmenien aikana kaikkiaan upotettu ei tiedä kukaan.

– Koottua tietoa ei ole ole, silloisen rahanarvon suhteuttaminen nykypäivään hankaloittaa myös arvion tekemistä. Se voidaan kuitenkin sanoa, että puhutaan miljoonista, ei kymmenistä miljoonista euroista, ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöstä.

Uusin ongelma ovat mikromuovit. Muovijäte, josta pahimpana esimerkkinä ovat valtamerten jätelautat, päätyy myös sisävesistöön.

–Pieniä partikkeleja voi lopulta sekoittua eliöstöön ja sitä kautta päätyä myös ihmiseen. Tästä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tietoa, toteaa Malin.

Mikromuovi uusi ongelma

Teollisuudesta järveen valuneet myrkyt ovat haihtuneet tai painuneet niin syvälle sedimenttiin, että niistä ei ole enää haittaa ihmiselle.

– Esimerkiksi puunjalostusteollisuudessa käytetyt kyllästeaineet, kuten kloorifenolit ovat liuenneet aikaa sitten, sanoo Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.

Mitä kauemmin vesistön annetaan pilaantua, sitä kalliimmaksi ja vaikeammaksi kunnostaminen tulee.

– Historian valossa tärkein asia oli aikoinaan Kariniemen vedenpuhdistamon rakentaminen, joka esti Lahden jätevesien pääsyn Vesijärveen. Nykyään tärkeimmässä roolissa on hoitokalastus, jolla saadaan pidettyä särkikalakannat aisoissa, kertoo Mäkinen.

Parasta kaksi vuotta sitten

Tämän hetken suurimmat haasteet liittyvät edelleen maanviljelyksen ravinnekuorma.

– Enonselällä veteen pääsee noin 1500 kiloa fosforia vuodessa, sanoo Malin.

Vuonna 2014 järvi oli parhaassa tilassa 60 vuoteen, mutta heti seuraavana vuonna tilanne paheni.

–Tämän vuoden kesäkuussa sinilevää oli suhteellisen paljon mutta tilanne tasoittui kesän edetessä, kertoo Malin.