Kärnä: Turkin EU-jäsenyydestä turha puhua

Pohjoismaiden poliittinen keskusta on erittäin huolissaan Turkin poliittisesta kehityksestä, kertoo lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.). Kärnän mukaan Turkin EU-jäsenyydestä on turha puhua, koska maan ihmisoikeustilanne on huolestuttava ja poliittinen islam vahvistaa otetta maassa.

Turkki
Kansanedustaja Mikko Kärnä (Kesk.)
Mikko KärnäYle

Tällä hetkellä leviää tieto, että Turkki olisi laillistanut seksin alle 12-vuotiaiden kanssa. Nyt Turkki kuitenkin väittää, että tieto on väärä ja lupaa, että uuden lain sisältö tulee olemaan täysin erilainen. Lisäksi Turkissa on keskusteltu kuolemanrangaistuksen palauttamisesta.

– Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä tulee seuraamaan Turkin tilannetta tarkasti ja se edellyttää, että Turkki noudattaa kansainvälisiä sopimuksia joihin se on sitoutunut. Turkin ihmisoikeustilanne on huolestuttava ja vallankaappausyrityksen jälkeen näyttää, että poliittinen islam ja konservatismi vahvistavat otettaan maassa, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnän mukaan tällaista kehitystä ei voi hyväksyä.

–Turkin EU-jäsenyydestä on tässä tilanteessa turha puhua. Maalle on tehtävä selväksi, että mikäli se laillistaa pedofilian tai ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen, tulee myös yhteistyön jatkaminen olemaan haastavaa. Suomen ja Pohjoismaiden on osoitettava, että me arvostamme demokratiaa ja humaaneja arvoja, emmekä voi hyväksyä poliittisen islamin ja taantumuksen leviämistä. Turkin tilanne onkin hyvä muistutus siitä, mitä kauheuksia turvapaikkaa Euroopasta hakevat ja sitä aidosti tarvitsevat ovat pakenemassa.

Kärnän mielestä on ristiriitaista, että suuri joukko ihmisiä kauhistelee poliittisen islamin vaikutuksia, mutta tekee samaan aikaan kaikkensa, ettei sitä pakenevia ihmisiä autettaisi.

– Tällaiselle populismille on pantava piste. Massiiviset väestönsiirrot eivät tietenkään ole ratkaisu vaikkapa Syyrian ja Irakin tilanteisiin, vaan apua on annettava ensisijaisesti sinne, mutta turvaa tarvitsevia on autettava. On valitettavaa, että turvapaikkajärjestelmäämme on kuormitettu perusteettomilla hakemuksilla, sillä apua aidostikin tarvitsevia on paljon ja käytettävissä olevat resurssit olisi kohdennettava heille.

Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä keskusteli Turkin tilanteesta kokouksessaan Tukholmassa torstaina.