Matkailuväki riemuitsee Rovaniemen uusista lennoista – uusista yhteyksistä neuvotellaan

Rovaniemen matkailuväki iloitsee suorista lennoista Lontoon ja Rovaniemen välillä. Matkailualalla uskotaan, että uuden lentoreitin ansiosta Lapin talvi houkuttelee entistä enemmän Iso-Britanniasta tulevia turisteja.

Kotimaa
Norwegianin lentokone nousussa.
David Charles Peacock / Norwegian

Rovaniemen matkailumarkkinointiyhtiöstä Visit Rovaniemestä ei vielä osata arvioida sitä, kuinka paljon brittien matkailu Lappiin kasvaa uuden lentoyhteyden myötä.

– Vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa. Toki toivotaan, että tuo kauppa, joka on viime vuodet käynyt tosi positiivisesti ja kasvanut vuosi vuodelta, jatkaa vaan kasvuaan. Hyvin usein ongelmana on ollut se, että tänne ei ole ollut enää lentopaikkoja saatavilla. Saapuminen Rovaniemelle on tapahtunut usein Helsingin kautta ja Helsinki-Rovaniemi -reitti on niin suosittu, että siinä mielessä tämä suora reitti Lontoosta Rovaniemelle on matkustuksellisesti aivan fantastinen, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Britit ovat tällä hetkellä Rovaniemen joulukauden suurin ulkomaalaisryhmä, koko vuoden matkailijatilastoissa he ovat pudonneet kolmanneksi ranskalaisten ja saksalsiten taakse. Kärkkäinen sanoo, että suurin osa jouluaikaan Rovaniemelle saapuvista briteistä on tähän asti saapunut tilauslennoilla.

– Meillä on kasvava kiinnostus saapua ihan yksitellen, ilman ryhmien mukanaoloa.

Globaali markkina on auennut viime vuosina ihanasti

Sanna Kärkkänen, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja

Kärkkäinen ei vielä halua arvioida sitä, miten Iso-Britannian päätös lähteä EU:sta vaikuttaa saarivaltion asukkaiden Lapin-matkoihin tulevaisuudessa.

– Seurataan tilannetta. Valuuttakurssit on varmasti yksi suurimmista tekijöistä. Matkustushalukkuus Lappiin on edelleen on ollut viime vuosina kasvussa, koska markkinointia maahan on tehty aikaisempaa enemmän. Revontulet ovat lyöneet läpi hyvin myös Briteissä. Uskotaan, että pitkän linjan työ ja vetovoima tuo meille kasvua brittimarkkinoilla.

Lentoyhtiö Norwegian kertoi keskiviikkona, että se aloittaa suorat lennot Rovaniemen ja Lontoon välillä ensi joulukuussa. Lentoliput tulivat myyntiin keskiviikkona. Lentoyhtiöstä ei kerrota, kuinka paljon lippuja myytiin ensimmäisenä päivänä. Yhtiöstä ei myöskään haluta arvioida sitä, kuinka hyvin lentoliput Rovaniemen ja Lontoon välillä käyvät kaupaksi.

– Myynti käynnistyi keskiviikkona, joten on liian aikaista arvioida myyntiä. Uskomme kuitenkin, että tämä on kiinnostava reitti, joka houkuttelee monia matkustajia sekä Suomesta että Isosta-Britanniasta, Norwegianin Suomen ja Ruotsin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson vastaa sähköpostitse.

Lisää suoria lentoja ulkomaille?

Onko Rovaniemelle tulossa vielä lisää suoria lentoyhteyksiä ulkomaille?

– Meillä on jatkuvasti neuvottelut käynnissä. Globaali markkina on auennut viime vuosina ihanasti. Kulunut vuosi kolmella uudella suoralla yhteydellä on ollut aika käänteentekevä. Vaikea ennustaa tässä vaiheessa, mutta sen voin luvata, että tehdään parhaamme alueen matkailun kasvun eteen, Sanna Kärkkänen Visit Rovaniemestä sanoo.

Aiemmin tänä vuonna lentoyhtiö Germania kertoi avaavansa lentoreitin Zürichin ja Rovaniemen sekä Amsterdamin ja Rovaniemen välille.

Onko Norwegianilla suunnitelmia lisätä lentoreittejä ulkomailta Lapin pääkaupunkiin?

– Etsimme jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa reittiverkostoamme, mutta tällä hetkellä on liian aikaista sanoa mitään uusista reiteistä Rovaniemeltä, Norwegianin Suomen ja Ruotsin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson toteaa.