Tammelan parjattu kouluverkkoselvitys uusiksi: myös kylät ja lapset huomioidaan

Tammelan kunta saattaa tehdä kiistellyn kouluverkkoselvityksen tilalle uuden. Kunnanjohtaja Kalle Larsson esittää kunnanhallitukselle, että kunta teettää uuden selvityksen puolueettomalla konsultilla.

koulu-uudistus
Adressin luovuttajia rivissä valtuustosalissa
Teurolainen Outi Alhainen (keskellä) luovutti yli 2000 ihmisen allekirjoittaman adressin Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtajalle Harri Kaunistolle (vasemmalla).Eeva Hannula / Yle

Ensi maanantaina kokoontuva Tammelan kunnanhallitukselle esitetään, että laajaan maaseutupitäjään tehdään kokonaan uusi kouluverkkoselvitys.

Tällä kertaa sitä ei tehtäisi kunnan voimin, vaan työhön on tarkoitus valjastaa ulkopuolinen konsultti.

Kuntaa tämän vuoden puhuttanut ja raskaita tuntoja herättänyt sekä kouluja sulkeva kouluverkkoselvitys hylättäisiin.

Uudessa selvityksessä huomioitaisiin myös maaseudun ominaispiirteet ja lasten näkökulma koulunkäyntiin.

Kunta sai kesällä kyliltä kuntalaisaloitteen jossa toivottiin juuri näitä seikkoja.

Myös kyläläiset miettimään kouluverkkoa

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson sanoo, että uuteen selvitystyöhön otettaisiin mukaan myös kyläläiset, joko Hämeen kylät ry:n kautta tai suoraan kyliltä.

Kun prosessiin sitoutetaan asianomaisia alusta asti, niin tämä hälventää myös epäluuloja.

Kalle Larsson

– Lapsiasiain vaikutuksia on jo tarkasteltu Suomessa tehdyissä kouluverkkoselvityksissä. Sen sijaan, että tällaisessa työssä otetaan huomioon myös maaseutu, on jo harvinaista, arvelee Larsson.

– Tulen esittämään kunnanhallitukselle, että myös joko Tammelan Kylät ry:n edustus tai useita kylien edustajia olisi mukana ohjausryhmässä. Uskon vakaasti siihen, että kun prosessiin sitoutetaan asianomaisia alusta asti, niin tämä hälventää myös epäluuloja.

Ajatus uudesta kouluverkkoselvityksestä syntyi kun Hämeenlinnan hallinto-oikeus taannoin kumosi Tammelan valtuuston tekemän päätöksen kouluverkkoselvityksestä.

Kyliltä lähti hallinto-oikeuteen valituksia, että selvitys olisi sulkenut kyläkouluja.

Kunnanjohtaja Kalle Larsson muistuttaa, että pitäjän kouluissa on vuonna 2020 noin 120 oppilasta vähemmän kuin nyt. Vähentyneen lapsimäärän takia oppilaita ei vain kaikkiin kouluihin enää riitä.