Netistä tilattu yrtti ei ollutkaan huumetta – tuomio nurin

Mies on vapautettu saamastaan huumetuomiosta. Lapin käräjäoikeus oli aiemmin katsonut miehen netistä tilaaman yrtin olleen huumetta ja tuominnut hänet huumausainerikoksesta. Rovaniemen hovioikeus totesi kuitenkin, että yrtti ei olekaan huumausainetta.

Kotimaa
Rovaniemen hovioikeus ulko-ovi
Rovaniemen hovioikeus ei pitänyt yrttiä huumeena.Marjukka Talvitie / Yle

30- ja 24-vuotiaat miehet olivat tilanneet nettikaupasta Mimosa hostilis -nimisen kasvin juurta keväällä 2014. Paketti oli lähetetty Tanskasta Suomeen, jossa Tulli otti sen haltuunsa ja lähetti tullilaboratorioon tutkittavaksi. Runsaan kilon painoisesta jauhe-erästä löytyi DMT:tä eli dimetyylitryptamiinia. DMT-pitoisuus tarkentui myöhemmässä tutkimuksessa 2,3 prosentiksi eli jauhe-erässä oli DMT:tä runsaat 20 grammaa.

DMT on aine, joka voi aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Ne voivat olla jopa voimakkaampia kuin LSD:n, vaikkakin niiden vaikutus on lyhyempi kuin LSD:llä. DMT voi laukaista myös pelkotiloja ja vainoharhaa, mitkä voivat johtaa jopa psykoosiin.

Kun toinen miehistä oli ottanut paketin vastaan asunnollaan, se oli takavarikoitu häneltä. Miehet saivat syytteet törkeästä huumausainerikoksesta. Kaksikko kiisti syytteet ja kertoi syyllistyneensä enintään lääkerikokseen. Miehet kertoivat, että he olivat aikoneet nauttia tilaamaansa jauhetta suun kautta esimerkiksi yrittiteenä. He kuitenkin myönsivät, että tilaamalla Mimosa-yrttiä he saattoivat syyllistyä laittomuuteen.

Ehdollista vankeutta käräjillä

Lapin käräjäoikeus piti miesten tilaamaa jauhetta huumausaineena. Lääkelain mukaan Mimosa hostilis -yrtti voidaan luokitella lääkkeeksi, mikäli sitä käytetään sairauden tai oireiden parantamiseen, lievittämiseen ja ehkäisemiseen. Käräjäoikeuden mukaan miehet eivät olleet tilanneet valmistetta lääkinnällisiin tarkoituksiin vaan heidän ilmeisenä tarkoituksenaan oli käyttää sitä huumaantumis- tai päihtymistarkoituksessa.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksikon huumausainerikoksesta kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Toinen tuomituista, 24-vuotias mies, valitti Rovaniemen hovioikeuteen. Hän vaati syytteen hylkäämistä tai ainakin rangaistuksen lieventämistä sakoiksi. Hän totesi, ettei hän ollut tahallaan tilannut huumausainetta. Hänen mukaansa Mimosa hostilis -kasvin jauhettua juurikaarnaa ei voitu pitää huumausaineena.

Hovioikeus oli miehen kannalla. Hovioikeus katsoi, että Mimosa hostilis -kasvin kasvimateriaali ei ole huumausainetta, vaikka materiaali sisältääkin DMT:tä. Samalla kannalla on ollut Ruotsin korkein oikeus huhtikuussa 2014. Tämän vuoksi mies ei ollut voinut syyllistyä huumausainerikokseen, ja syyte on hylättävä.

Hovioikeuden ratkaisuun voi vielä hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.