Raakavesikaivo saastui Lopella – juomavesi keitettävä Launosten alueella

Lopen Launosten, Kormun ja Nyynäisten kylien alueella asuvien on keitettävä ruuanvalmistukseen tai juotavaksi tarkoitettu vesi. Vesijohtoverkosto on saastunut bakteereista. Pintaveden arvellaan päässeen raakavesikaivoon.

Kotimaa
Kuva tiedotteesta
Kolmen kylän käyttövesi on syytä keittää.Miki Wallenius / Yle

Lopen Launosten kylän vedenottamon talousvesi on saastunut.

Tutkimuksissa on todettu vedessä olevan suolisperäisiä enterokokkibakteereja ja koliformisia bakteereita. Määrät ylittävät laatuvaatimukset.

Lopen kunta ja terveysviranomaiset kehottavat Launosten, Kormun ja Nyynäisten alueen asukkaita keittämään (siirryt toiseen palveluun) kaiken veden, jota käytetään ruuan valmistukseen tai juomiseen.

Vettä keitettävä pitkään

Keittoaika on pitkä, noin 5 minuuttia. Esimerkiksi vedenkeittimissä keittoaika ei ole riittävä. Myös kahvinkeittimeen tarkoitettu vesi on syytä ensin keittää.

Jos ripulia, oksennusta ja vatsakipua esiintyy, on syytä ottaa yhteyttä Riihimäen seudun terveyskeskukseen tai Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Erityisesti yhteydenottoa pyydetään sairastumisissa niiltä henkilöiltä, jotka työskentelevät elintarviketeollisuudessa tai hoitotyössä.

Terveysvalvotna pyytää ilmoittamaan, jos työpaikoilla, kouluissa tai päiväkodeissa on normaalia suurempia poissaololukuja.

Saastunut kaivo on suljettu

Lopen Launosten verkostoveden saastumisen syyksi epäillän pintaveden pääsyä raakavesikaivoon. Kaivo on jo poistettu käytöstä.

Launosten vesijohtoverkosto joudutaan desinfioimaan kloorilla ja se vaikuttaa veden makuun ja hajuun.