1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Väitös: Suomessa stailaus on jo oma alansa – stailaajat työllistyvät paremmin kuin hitsari

Stailaus on uusi ala Suomessa. Kymenlaaksossa ammattikoulusta alalle valmistuneet työllistyvät muita toisen asteen uusia ammattilaisia paremmin, todetaan Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöksessä.

Lifesstyleblogeista katsotaan vinkkejä oman kodin sisustukseen. Siksi tavaroilla on väliä. Kuva: Hunajaista / Riikka Timonen

Kouvolan seudun ammattiopistossa on ollut stailausalan koulutusta jo vuodesta 2006 lähtien. Stailausalan koulutus on toisen asteen koulutusta, johon liittyy ammatillisen koulutuksen reformi Suomen hallituksen kärkihankkeena vuonna 2018, Minna Parkon väitöksessä kirjoitetaan.

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöksen mukaan stailausalan keskeiset työpaikat liittyvät muun muassa ihmisten henkilökohtaiseen stailaukseen, muotituotteiden stailaukseen, muodin ja mainoksien stailaamiseen.

Tutkimuksessa selvisi, että stailausalalta valmistuneet ovat sijoittuneet paremmin työelämään kuin muut Kymenlaaksosta toisen asteen koulutuksesta valmistuneet. Stailaajat siis pääsevät paremmin työmarkkinoille kuin esimerkiksi Kymenlaaksosta valmistuvat hitsarit.

– Useimmat sijoittuivat kaupan alan myyntityöhön ja kauneudenhoitoalan henkilöpalveluihin, väitöksessä todetaan.

– Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että stailausalan työtehtävät ja ammattialan rajat voivat muuttua, ja työtehtävistä voi tulla entistä monimuotoisempia tulevaisuudessa, perjantaina tarkastettavassa väitöskirjassa sanotaan.