Vettä tullut paikoin jo tuplamäärä normaalikuukauteen verrattuna

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin runsaita sateita saadaan keskimäärin kerran kolmessakymmenessä vuodessa. Eniten on satanut Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa sekä muun muassa Lounais- ja Itä-Lapissa.

Kotimaa
Sadetta Louhiojan uimarannalla, Enossa.
Krista Holappa / Yle

Elokuun alku on ollut paikoin poikkeuksellisen sateinen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Kuukauden ensimmäisten 2,5 viikon aikana vettä on satanut jopa kaksinkertainen määrä verrattuna koko elokuun tyypilliseen sademäärään. Esimerkiksi Mustasaaressa, jossa on satanut tähän mennessä eniten, sadetta on tullut jo 160,8 millimetriä. Tyypillinen sademäärä alueella on koko elokuussa noin 55–65 millimetriä.

Eniten on satanut Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, joissa on ehditty pelätä jopa katovuotta viljasadossa peltojen tulviessa ja maan ollessa niin märkä, että viljelijöiden usko puintisäihin on ollut koetuksella. Monin paikoin vesi ehti nousta myös kellareihin ja katkoa teitä.

Poikkeuksellisen suuria sademääriä on mitattu myös muun muassa Lounais- ja Itä-Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin runsaasti sataa keskimäärin kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

Vuorokauden sademäärät harvinaislaatuisia

Sateisin päivä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntai 14. elokuuta. Tuolloin Teuvan Kauppilankylässä satoi vuorokaudessa 74,7 millimetriä. Lapissa sateisin päivä oli 2.8., jolloin Savukoskella satoi 69,9 millimetriä vuorokauden aikana.

Näin suuria näin suuria vuorokauden sademääriä mitataan Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran viidessäkymmenessä vuodessa.

Miittaushistorian sateisimpaan elokuuhun on kuitenkin vielä matkaa: vuonna 1967 mitattiin Alahärmässä 279,3 millimetrin sademäärä, ja yli 200 millimetrin sateita monin paikoin.