1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahapula selittää huonoa kisamenestystä – "Ihan selvästi rahalla saa"

Suomalaiset urheilijat eivät ole Rion olympialaisissa paljon juhlineet. Alkaa näyttää siltä, että tulossa on menestyksen kannalta historian huonoimmat kisat kesäolympialaisissa. Kilpaurheilun asiantuntija näkee kaksi syytä: rahapulan ja kilpailun kiristymisen.

urheilu
Keihäänheittäjä Sanni Utriainen karsinnoissa Rio de Janeirossa 16. elokuuta.
Keihäänheittäjä Sanni Utriainen karsinnoissa Rio de Janeirossa 16. elokuuta. Utriainen heitti Riossa selvästi alle oman tasonsa ja jäi koko naisten keihään karsintojen viimeiselle sijalle.Diego Azubel / EPA

– Atlantan kisoissa vuonna -96 Suomi ja Iso-Britannia olivat suurin piirtein samoilla sijoilla. Iso-Britannia panosti tämän olympiadin aikana noin 350 miljoonaa euroa Rioon, kun meillä Suomessa Olympiakomitean huippu-urheilun budjetti tälle vuodelle oli vähän yli 6 miljoonaa, sanoo Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalaja.

– Kyllä tässä ihan selvästi rahalla saa.

Suomalaisurheilijoilta on viime päivinä kuultu kommentteja, että kisasuoritukseen ei oltu valmiita tai että oli huono päivä. Tai ettei itsetunto riittänyt. Miten tällainen voi olla mahdollista huipputasolla?

– En usko etteikö siellä valmiina oltaisi oltu. Voi olla, että pettyksen hetkellä tulee olo, ettei ollut valmis. Kyllä ihan varmasti kaikki urheilijat ovat kaikkensa tehneet, että olisivat Riossa valmiina.

– Olihan meillä onnistumisiakin: Jenna Laukkasen kaksi Suomen ennätystä, Kylliäisen ja Oskari Mörön Suomen ennätykset, Kristiina Mäkelän oma ennätys, Sami Kalaja muistuttaa.

Kun epäonnistuminen tulee tärkeimmällä hetkellä, herää epäilys siitä, että fyysinen kunto on kohdallaan, mutta henkinen kantti ei kestä. Psyykkinen valmennus on asiantuntijan mukaan Suomessa korkealaatuista, mutta sitä ei ole riittävästi.

– Se ei ole pielessä, mutta pienellään. Olympiakomiteassa on yksin Hanna-Leena Ronkainen, joka huolehtii psyykkisestä valmennuksesta. Meillä pitäisi olla hanna-leenoja runsaasti enemmän.

Lue seuraavaksi