Runsas omenasato aiheuttaa päänvaivaa – jäteasemille päätyy tuhansia kiloja syömäkelpoista omenaa

Syksyn omenasato on paikoin erittäin runsas. Esimerkiksi Lohjan seudulla sato on lisäksi hyvälaatuinen ja kypsyy hiukan etuajassa. Kotipuutarhureille jättimäinen sato saattaa olla jopa ongelma.

luonto
Omenoita puussa.
Yle

Timo Krappe saapastelee omenatarhassaan Lohjansaaressa koira kannoillaan. Mies tutkailee hyväntuulisena omenapuiden antia: hedelmät ovat kookkaita eikä niissä ole tauteja.

– Sato näyttää hyvältä. Värityksessä odotetaan vielä hieman aurinkoa, mutta koko on hyvä ja laatu on hyvä, Krappe iloitsee.

Hyvä sato on monen sattuman summa. Lämmin alkukesä ja sopivasti sateinen loppukesä ovat tarjonneet omenille miltei ihanteelliset kasvuolosuhteet.

– Kukinta-aika oli hyvä ja pitkä. Kirvoja oli yhdessä vaiheessa melko paljon, muutama torjuntakin jouduttiin tekemään, mutta sitten tuli suuri leppäkerttuarmeija jostain kauempaa ja se auttoi aika paljon.

Suuri sato näkyy myös jäteasemilla

Kotipuutarhureille iso omenasato saattaa olla jopa ongelma. Esimerkiksi Lohjan Munkkaan jäteasemalle tulee tällä hetkellä omenaa tuhat kiloa päivässä. Arviolta kolmasosa määrästä on syömäkelpoista. Aseman väki toivoo, että omenoille etsittäisiin ottaja muualta, vaikka jäteomena energiaksi ja peltojen ravinteeksi päätyykin.

– Onneksi on Omenapörssejä sosiaalisissa medioissa ja esimerkiksi hevostallit ja metsästysseurat ottavat omenoita vastaan. Portin pieleenkin voi omenoita laittaa tarjolle ohikulkijoille. Todella toivomme, että jäteasema on se viimeinen vaihtoehto, ja että tänne tuotaisiin vain syötäväksi kelpaamatonta omenaa, jäteyhtiö Rosk´n Rollin tiedottaja Kaisa Halme vetoaa.

Omenatarhuri Timo Krappe suosittelee puolestaan ylijäämäomenoiden mehustamista.

– Omenastahan voi tehdä vaikka mitä. Tietysti jos näyttää siltä, että niitä tulee oikein todella paljon, niin omenamehu on helpoin ratkaisu. Toki se vaatii pientä jumppaa, että sen pullottaa, tai teettää siellä puristamolla, mutta se on helpoin tapa saada omenat talteen ja käyttöön.