1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nälkä – Mikä ihana tekosyy ottaa suunnaksi Porvoo

Porvoolla on kunnianhimoinen tavoite: hankkia maine Suomen virallisena ravintolapääkaupunkina. Viimeisen viiden vuoden aikana uusia ravintoloita on avattu vanhassa kaupungissa liki joka kortteliin. Kannuksia titteliin hankitaan parhaillaan käynnissäolevassa SMAKU – Taste of Porvoo -tapahtumassa, joka päättyy lauantaina 27.8. Ruokakarnevaalissa 14 porvoolaista ravintolaa esittelee kulinaristeille ja sellaisiksi haluaville ruokalistojensa parhaita annoksiaan viiden euron hintaan. Poimi tästä vinkit Porvoon herkkujen äärelle.

Kotimaan uutiset

1

Cafe Postres hurmaa artesaanijäätelöllä

Postresin nimen saattaa moni muistaa Helsingin Esplanadilta ja Suomen Michelin-tähtiravintoloiden kapealta listalta. Kaksi vuotta sitten ovensa sulkenut Postres teki maaliskuussa uuden tulemisen ja avasi artesaanikahvilan 1700-luvun puutalossa Porvoossa.

Omistaja Heidi Wirgentius kertoo, että Postres haluaa ravisuttaa tyypillisen kahvilan konseptia, joten sisustuksesta jätettiin pois perinteinen linjasto ja keittiö sijoitettiin asiakaspaikkojen keskelle.

— Lähtökohtana on, että ihmiset kokisivat saapuvansa olohuoneeseen.

Moni asiakkaista ei ole Postresin palkitusta isosiskosta kuullutkaan, mutta liki päivittäin tausta tulee puheeksi. Tällöin Wirgentius suosittelee nostalgiannälkäiselle jo Espalla hurmannutta ranskalaista omenapiirakka tarte tatinia, joka oli itsestäänselvä lisä myös porvoolaisen pikkusiskon valikoimiin.

— Omatekoisista jäätelöistä nyt puhumattakaan! Karamellisoidusta voista pinjansiementen kera on tullut meidän hittimaku.

Cafe Postres, Gabriel Hagertin kuja

Avoinna: ma-la 9-18, su 9-16.

Cafe Postres
Cafe PostresRonnie Holmberg / Yle

2

Meat Districtissä tietää, mitä syö

Loppukeväästä ovensa avanneen Meat District -ravintolan neliöissä palveli ennen legendaariset mittasuhteet saavuttanut etanaravintola Timbaali.

Ekologisesti tuotetun lihan menunsa selkärangaksi ottanut Meat District joutui ottamaan Porvoon etanat takaisin listalle, sillä niitä kysyttiin niin usein eikä asiakkaille haluttu tuottaa pettymystä.

— Pitäähän Timbaalin perinteitä kunnioittaa, mutta meidän etanamme tarjoillaan laardissa ja valkosipulissa, ravintolapäällikkö Maj-Len Drockila nauraa.

Cafe Postresin naapurissa sijaitsevan Meat Districtin katseenvangitsija on koko seinänlevyinen lihakaappi, jossa lähituottajilta hankittuja ruhonosia riiputetaan ennen kuin ne päätyvät keittiön kautta asiakkaiden lautasille.

Vastikään asennettu kaappi saattaa rehellisessä rujoudessaan hätkähdyttää. Jotkut istuvat uteliaina sen viereen, mutta osa asiakkaista toivoo sen nähtyään pöytää toisesta huoneesta.

— Jos seurueessa on kasvissyöjiä, heidät sijoitetaan yleensä toiselle puolelle ravintolaa, Drockila kertoo.

Meat District, Jokikatu 43

Avoinna: ma-pe 17-24, la 14-01.

Meat District
Meat DistrictRonnie Holmberg / Yle

3

Sicapelle tarjoilee gourmetia kellarista

Porvoossa syntyneen taiteilija Ville Vallgrenin lemmikkipossun mukaan nimensä saanut Sicapelle on parin vuoden olemassaolonsa aikana vakiinnuttanut paikan Porvoon ravintoloiden eliitissä.

Kellariin remontoitua rouheaa pientä ravintolaa voisi kuvailla moderniksi eurooppalaiseksi bistroksi, jonka ruoka kääntyy fine diningiin.

— Kaikki raaka-aineet tulevat 30 kilometrin säteeltä, kehuu keittiömestari Simona Milazzo.

Sicapellen menussa on vinha kasvispainotus. Niitä käsitellään luovalla otteella. Milazzo keksi muun muassa, että avomaankurkkuakin voi grillata.

Sicapelle, Kirkkotori 3

Avoinna: ti-la lounas 12-15, ti-la illallinen 17-23, brunssi su 12-16

Ravintola SicaPelle
Ravintola SicaPelleRonnie Holmberg / Yle

4

Wanha Laamanni hylkäsi perinteet ja nosti rimaa

Kun ravintoloitsija Niclas Kavander osti yhtiökumppaninsa Teemu Lehtosen kanssa neljä vuotta sitten Porvoon perinteikkäimpiin ravintoloihin kuuluneen Wanhan Laamannin, miehet eivät tienneet mihin ryhtyivät.

Jo 1970-luvulta lähtien palvellut ravintola kaipasi kaverusten mielestä radikaalia muutosta. Työläs remontti oli prosessin helpoin osuus, sillä haastavaksi osoittautui asiakkaiden vakuuttaminen. Klassikon uusi tyyli kun ei ollut luonnollisesti kaikkien mieleen. Monet jopa suuttuivat.

— Nyt vasta ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että paikka on muuttunut eikä täältä enää saa niitä samoja annoksia kuin ennen, kuten vaikka taikinakuoreen käärittyä härkää, Kavander kertoo.

Nykyään Wanha Laamanni edustaa pihvipaikan sijaan oivaltavaa modernia skandinaavista keittiötä, rentoa fine-diningia. Tuomiokirkon kupeessa 1790-luvulla rakennetussa talossa toimiva rohkealla otteella uudistettu ravintola on houkutellut entistä monipuolisempaa asiakaskuntaa

— Olemme perustaneet juuri sellaisen ravintolan, jonne haluaisi itse tulla syömään.

Kavander kertoo, ettei hänen ja Lehtosen valtakaudella ole vaaraa siitä, että touhu jämähtäisi Vuorikadulla vuosikausiksi paikoilleen. Yllätysmenukin vaihtelee viikoittain.

— Ja toisinaan jopa ihan päivittäin.

Wanha Laamanni, Vuorikatu 17.

Avoinna: ma-la 11-23, su 12-20.

Ravintola Wanha Laamanni
Ravintola Wanha LaamanniRonnie Holmberg / Yle

5

Zum Beispielin leipävalikoima on karppaajan painajainen

— Saisiko olla saksalaista, ranskalaista vai italialaista hapanjuureen itseleivottua leipää, kysyy kolme vuotta Zum Beispiel -ravintolaa vaimonsa kanssa pyörittänyt ravintoloitsija Georg Simojoki ylpeyttä äänessään.

Moni vastaa houkuttelevaan tarjoukseen kyllä mielellään. Jos vilja on syystä tai toisesta pannassa, niin listalta löytyy ajan hengen mukaan myös paljon gluteiinittomia vaihtoehtoja.

Sanotaan, että jos 2012 ovensa avannut Sinne muutti porvoolaisen illalliskulttuurin, Zum Beispiel teki sen lounaalle.

Aivan vanhan kaupungin kynnyksellä sijaitseva rennon letkeä, mutta tasostaan tinkimätön, ravintola on erityisen suosittu nimenomaan päivisin, jolloin se houkuttelee niin paikallisia kuin turistejakin.

— Yksi suosituimpia annoksiamme on kasvishampurilainen. Myymme niitä määrällisesti varmasti yhtä paljon kuin McDonalds, Simojoki nauraa.

Zum Beispiel, Rihkamakatu 3

Avoinna: ma-la 10-19

Ravintola Zum Beispiel
Ravintola Zum BeispielRonnie Holmberg / Yle
Lue seuraavaksi