Kansalaisten vaikea sulattaa heikkoa olympiamenestystä: "Ei sinne olisi kannattanut lähettää puoliakaan urheilijoista"

Rion olympialaiset herättävät tunteita urheilua rakastavissa suomalaisissa. Menestymättömyyttä ei oikein jakseta sulattaa, mutta kyllä sille ymmärrystäkin löytyy.

urheilu
Nyrkkeilijä saa iskun kasvoihin.
Valdrin Xhemaj / EPA

– Aika huonolta näyttää. Suomalaiset menevät sellaisella mentaliteetilla, että katsotaan jos jaksetaan ja fiilis on vähän huono ja katsotaan jos neljän vuoden päästä. Ei ihan näin pitäisi suhtautua, pamauttaa harmistunut Tuula-Maria Normia. Hän oli juuri seurannut suomalaisurheilijoiden edesottamuksia keskiviikkona ja torstaiaamuna.

– Näyttää vähän siltä, ettei Suomesta olisi pitänyt lähettää yhtään urheilijaa, että aika heikkoa on, Normia jatkaa. Hän ei usko enempää mitaleita enää tulevan nyrkkeilypronssin lisäksi.

Hyvin kilpaillaan isojen kanssa

Eveliina Pirttijärvi ja Sami Tuuliainen eivät tulevan lauantain hääkiireiltään juuri ole ehtineet olympialaisia seuraamaan. Suomalaisten menestys on ollut odotettua.

– Onhan se aika hyvin mennyt, kun ajatellaan, että meitä on vain viisi miljoonaa. Ei voi sanoa, että olisi huonosti mennyt, kun siellä on paljon isompia maita, joiden kanssa kamppaillaan hienosti, sanoo Laurii Tuuliainen.

Selittelee ne poliitikotkin, suotakoon se urheilijoillekin.

Lauri Tuuliainen

– Selittelee ne poliitikotkin, suotakoon se urheilijoillekin, hän jatkaa morsian kainalossaan ja epäilee mitalitilin jo täyttyneen, kun keihäsmiehetkin ovat heikkoja.

Menestymättömyys ei yllätä

– Itse asiassa suomalaisten kehno menestys ei yllätä. Parempi olisi, jos seliteltäisiin vähemmän, koska kyse on kunnosta ja kestääkö korvien väli, arvelee Mauno Roos.

Hän epäilee muutenkin suomalaisten urheilijoiden henkistä kanttia.

– Naisten häviämiset ja niiden reaktiot sen jälkeen ovat ihan oikeutettuja, mutta eivät kyllä ole osa urheilua, hän jatkaa.

Media vetänyt odotukset överiksi

– Tässä on jokin joka mättää, varsinkin siinä, miten media on suhtautunut näihin kisoihin, miettii Jouko Vähä-Koskela.

Suomalaisten kehnosta menestyksestä on tehty hänen mielestään masentava numero.

– Tapa, millä suhtaudutaan kokemusta hakevien urheilijoiden menestymättömyyteen, on mennyt kokonaan överiksi, sanoo Jouko Vähä-Koskela, joka tunnustautuu entiseksi aktiivipenkkiurheilijaksi.

Kisojen suurkuluttaja katsoo kaiken

Mika Lindroos on katsonut kaiken, minkä on ehtinyt. Lomalla on ehtinyt seurata.

– Kyllä jopa Boltia jouduttiin yöllä kyttäämään, mutta osa on tietysti katsottu nauhalta, Mika Lindroos kertoo.

Suomalaisten menestymättömyys on hänellekin ollut pettymys.

– Varsinkin tuo Pitkämäen karsiutuminen. Petra Ollille ja muillekin oli kasaantunut paineita, mitä olisi voinut odottaa. Tämän kanssa on opittu elämään, arvioi Lindroos.

– Urheilijoiden selityksistä en nyt sanoisi mitään, mutta Kojonkoskelta oli ehkä heikompi suoritus, nuo jupinat. Joukkueenjohdolta olisi odottanut enemmän, Mika Lindroos arvioi.

Usain Boltia on tullut seurattua. Sitä on pakko katsoa ensi yönäkin.

Salme Leinonen

Jos urheilija tekee kisoissa kauden parhaansa, niin häntä ei voi Lindroosin mukaan pitää turistina.

Bolt valvottaa

Salme ja Ossi Leinonen tunnustautuvat keihäänheiton ja juoksulajien ystäviksi.

– Usain Boltia on tullut seurattua. Sitä on pakko katsoa ensi yönäkin, naurahtaa Salme Leinonen.

– Suomalaisten menestys on kyllä ollut kehnoa. Ruuskasta veikkaan, että tulee kolmen joukkoon, mutta en tiedä, hän jatkaa.

– Toiset selittää ja toiset antaa mennä omantunnon mukaan, sanoo Ossi Leinonen.

– Ei sinne olisi kannattanut lähettää puoliakaan urheilijoista. Kyllä sinne turistiksi pääsee muutenkin, ihan oikeesti, napauttaa Salme Leinonen.

Urheiluun pitäisi satsata

Nuorempana Miikka Lehtonen seurasi enemmän kisoja. Työ ja oma urheiluharrastus vievät aikaa.

– Suomessa on monta asiaa, mihin pitäisi panostaa ja urheilu on yksi niistä, Lehtonen sanoo.

– Siitä olen ylpeä, ettei olla jääty kiinni dopingista.

Kehnot tulokset ja selitykset?

– Ehkä urheilijoilla on vain niin kova kilpailuvietti, että halutaan silti mennä sinne ja yrittää parhaansa. Ei ihminen itselleen mitään voi ja sitten tulee sittiä niskaan, miettii Miikka Lehtonen.

Huonoa tuuria riittää

– Hiukan huono tuuri on ollut ja viimeiseksi keihäässä Pitkämäellä. Onko hermot vai jännitys. Kaikenlaisia selityksiä kuullaan, ettei ole ollut oma itsensä ja muuta, kisoja seuraava Rauli Vairinen sanoo.

Kisojen karsintarajojen ylittäjät hän olisi päästänyt Rioon.

– Paljon oli sellaisia, joista tiesi etukäteen, ettei ole mahdollisuuksia, mutta se aina kokemus heille, punnitsee Lauri Vairinen Suomen urheilijoita Riossa.