Balettitanssija Minna Tervamäki: Ihmisen ikä on yhtä kuin selkärangan joustavuus

Tähtitanssija Minna Tervamäki tanssii yhä, mutta jakaa myös vuosien varrella kertyneitä kokemuksiaan liikunnan ihmeellisestä vaikutuksesta.

Minna Tervamäki opasti liikkujia Turussa, Kupittaan jalkapallostadionilla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kansallisbaletin tähtitanssija Minna Tervamäki on luomassa uusia uria. Hän jäi eläkkeelle Kansallisbaletista vuonna 2012, mutta esiintyy yhä tanssijana ja koreografina. Häneen voi törmätä myös monenlaisissa tapahtumissa.

Ei pitäisi joutua lihastyöllä tai vääntämällä vetämään rintaa rottingille.

Minna Tervamäki

Tervamäki pitää tunteja, joissa hän opastaa kehon ja mielen hyvinvointiin. Minnan metodit -niminen tunti on hänen työkalupakkinsa hyvään oloon.

– Ihmisen ikä on yhtä pitkä kuin hänen selkärankansa joustavuus. Kannattaa pysyä sellaisena, että selkäranka liikkuu, on vähän kissamainen. Se on ikään kuin se nuoruuden tunne. Selkäranka voi toki nuorellakin jämähtää, kertoo Tervamäki.

Ryhti lähtee sisältä

Yksi Minna Tervamäen teeseistä on "Ryhti on rento ripustus."

– Ryhdin ei koskaan pitäisi olla pakotettua. Ei pitäisi joutua lihastyöllä tai vääntämällä vetämään rintaa rottingille. Tavoitteena on olla rento hyvässä ryhdissä, kertoo Tervamäki.

Hyvää oloa kannattaa etsiä selkärankaa venyttämällä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Tervamäen liikuntatunti sisältää monelle tuttuja elementtejä pilateksesta ja joogasta. Tervamäki kertoo kuitenkin vievänsä harjoittelua niitä dynaamisempaan suuntaan.

– Joskus miehet, jotka eivät ole tehneet voimistelutyyppistä harjoittelua, saattavat ihmetellä. Heille selän pyöristäminen voi olla outo asia, kertoo Tervamäki.

Minnan keho laulaa

Minna Tervamäen hyvinvointimetodeissa musiikilla ja rentoutuksella on oleellinen osuus.

Musiikin vaikutus on tärkeää. Se hoitaa sielua.

Minna Tervamäki

– On tärkeää, että tunnen itseni liikkuvaksi. Kehossa on oltava tilaa ja hengittävyyttä. Ikään kuin keho voisi laulaa. Teen sellaisia liikkeitä, että saan sen tunteen.

Tervamäki kertoo käyvänsä myös salilla. Sielläkin hän panostaa liikkeisiin, jotka säilyttävät kehon liikkuvuuden ja joustavuuden.

Minna Tervamäen vetämä liikuntatunti Turussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Rentoutus tavaksi päivittäin

Rentoutus on tärkeää. Minna Tervamäki kertoo käyttäneensä rentoutusta koko uransa ajan ja opiskelleensa rentoutusohjaajaksi.

– Jokaisen kannattaisi ottaa pieni rentoutushetki joka päivä tai joka toinen päivä. Sen voisi tehdä vielä musiikin kanssa. Minulle musiikin vaikutus on tärkeää. Se hoitaa sielua, kertoo Tervamäki.