Ikuisuuslaihduttaja saattaa vihata omaa kehoaan – "Ajatellaan, että se täytyy nitistää"

"Keinolla millä hyvänsä" -ajattelu ei kanna pitkälle painonhallinnassa. Ikuisuuslaihduttaja tekee usein hallaa myös itsetunnolleen, kun omaan kehoon kehittyy vihasuhde. Asiantuntijaa huolestuttavat myös tiukkoihin laihdutuskuureihin liittyvät riskit.

painonhallinta
Ylipainoinen nainen bikineissä.
Ritva Tarkki / Yle

Keväällä tavoitellaan kiinteää rantafiguuria, ja syksyllä karistetaan lomalla kertyneitä kiloja. Pian edessä ovat joulu ja uusivuosi – ja tammikuussa hikoillaan jälleen kuntosaleilla. Miksi laihduttaminen venyy joskus ikuisuusprojektiksi, jossa pitkäaikaisia tuloksia ei vain synny?

Kajaanilainen liikuntatieteiden tohtori ja liikunnanopettaja Jaana Kari tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa yhtenä syynä on suhtautuminen omaan kehoon – sitä pidetään vihollisena, kun kehoa pitäisi arvostaa.

– Ajatellaan, että se täytyy nitistää ja sitä täytyy rajoittaa. Tällaisella tavalla, vihasuhteella, ei varmasti pääse hyviin tuloksiin. Jos halutaan terve ja hyvinvoiva keho, alkupiste on, että hyväksytään oma keho ja opetellaan kuuntelemaan sen tarpeita.

Epäonniseen painonpudotukseen liittyy usein ahdistuksen tunteita, kun oma tavoite ei täyty. Negatiivisuus voi alkaa nakertaa laihdutussesongista toiseen elävän itsetuntoa. Erityisen huolestunut Kari on tiukoista laihdutuskuureista nuorten, mutta myös vanhempien ihmisten kohdalla.

– Se on aika iso riski, että laihdutuskuuri laukaisee vaikkapa ortoreksian eli hyvin rajoittuneen terveystietoisen syömisen, joka voi hankaloittaa elämää, tai jopa anoreksian tai bulimian kaltaisen syömishäiriön.

Pienten asioiden muuttaminen voi riittää

Tyypillisesti ikuisuuslaihduttajan ongelmana on myös kuurityyppinen laihduttaminen, jonka tehoon Kari ei usko lainkaan. Kari väitteli viime talvena liikuntatieteiden tohtoriksi. Hänen väitöskirjansa mukaan ihmiset jakaantuvat seitsemään eri liikkujatyyppiin.

Esimerkiksi uurastaja ja elämysliikkuja viihtyvät erilaisen liikunnan parissa. Kari uskoo siis vahvasti yksilöllisyyteen – ja sama pätee myös painonpudotukseen.

– Jos otat jostakin jonkin laihdutuskuurin tai -mallin, se on valmis tuote, ei ollenkaan yksilöllinen ja sinun tarpeisiin räätälöity. Jos ylipainoa tahtoo kertyä ja halutaan pitkäaikaisia hyviä tuloksia, täytyy miettiä ensin mistä kiikastaa, sanoo Kari.

Kajaanilainen liikuntatieteen tohtori ja liikunnanopettaja Jaana Kari.
Jaana Kari ei usko valmiisiin, tiukkoihin laihdutuskuureihin. Julia Sieppi / Yle

Keveämpää olemusta kaipaavan kannattaisi pohtia esimerkiksi liikunnan määrää ja laatua sekä omia syömistottumuksia.

– Syy painon kertymiseen voi löytyä pienistä asioista, joiden muuttaminen voi olla loppujen lopuksi helppoa. Sen hoksaaminen, että olisi tarve tehdä elämäntavoissa muutoksia, on hyvin hedelmällistä.

Kari huomauttaa, että myös ravintoon ja painonhallintaan liittyvää tietoa on nykyään paljon tarjolla, joten vinkeistä voi päästä nopeasti jyvälle.

Se on aika iso riski, että laihdutuskuuri laukaisee vaikkapa ortoreksian.

Jaana Kari

Kilojen karistaminen on väärä tavoite

Karin mielestä jatkuvien laihdutuspuheiden ongelmana on myös se, että tavoite on yleensä väärä. Painonpudottajan tähtäimessä on tietty kilomäärä, kun tavoitteen pitäisi olla pysyvä elämäntapojen muuttaminen ja itsensä hyväksyminen.

Laihduttaja voi myös onnistua tavoitteessaan, mutta kilot saattavat hiipiä takaisin.

– Laihdutuskuurit päättyvät usein siihen, että saat palkinnon eli laihdut haluamasi viisi kiloa, ja kun saat tämän palkinnon, jäät onnen tilaan ja lakkaat tekemästä asioita, sanoo Kari ja jatkaa:

– Jos laihdutus tähtää väärään tavoitteeseen, se on tuomittu epäonnistumiseen.