1. yle.fi
  2. Uutiset

Trail-radalla kuljetaan keinusiltaa, kierretään kiviä ja päädytään umpipajukkoon

Tukkien ylityksiä, siltoja, kaikenlaisia kujia. Trail-rata kasvattaa hevosta luottamaan ihmiseen ja itseensä. Ratsastuksenopettajan mielestä jokainen hevonen voi oppia.

ilmiöt
Hevonen ja ihminen tehtäväradalla.
Kalle Niskala / Yle

Ratsastuksenopettaja Anne Tourunen sanoo, että trail voi olla kenttä- tai maneesilaji. Hän kouluttaa hevosia erilaisia maastoja mukailevalla radalla.

– Tukkien ylityksiä ja erilaisia siltoja, keinusiltojakin. Pressuista tehtyjä kujia. Sitten täytyy mennä erilaisten muovisuikaleverhojen alitse, radalle on tuotu kiviä, joiden lomitse joutuu pujottelemaan. Minusta hauskin on umpipajukkoon on tehty extremereitti, jonne on kiva mennä hevosen kanssa.

Lajia voi harrastaa minkä hevosen kanssa hyvänsä. Pienestä ponista, ratsastushevosesta ravihevoseen ja isoihin työhevosiin. Ei ole mitään rotua, mitä ei voisi käyttää, sanoo Tourunen.

Trail on hänen mukaansa erittäin hyvää ihmisen ja eläimen luottamus- ja yhteistyöharjoittelua. Se asettaa hevoselle myös vaatimuksia.

– Täällä on monia sellaisia erikoisesteitä, että hevoset eivät useinkaan suostu aluksi menemään niistä ylitse, alitse tai sivuitse. Mutta sitten harjoitellaan. Hevosta ei pakoteta ollenkaan. Ne saavat aikaa ihan rauhassa miettiä ja pohtia. Välillä mennään kauemmaksi esteestä ja tullaan takaisin esteen ääreen. Tehdään rauhassa.

Hevonen ja ihminen tehtäväradalla.
Kalle Niskala / Yle

Koska hevonen saattaa kavahtaa esteitä, on turvallisinta aloittaa tutustuminen rataan maasta käsin. Talutettaessa pystyy paremmin toimimaan hevosen kanssa, kuin selästä.

– Yleensä ottaen olen sitä mieltä, että ennen kuin noustaan ratsaille, hevosen kanssa täytyy aluksi toimia maasta käsin. Haetaan kunnioitus hevoselle luontaisella tavalla. Sitten vasta tehdään ratsain.

Hevosta ei pakoteta ollenkaan. Ne saavat aikaa ihan rauhassa miettiä ja pohtia. 

Anne Tourunen

Trail-rata vastaa maastoratsastusta, samanlaisia puiden ylityksiä, sokkeloita ja pajukoita.

– Tämä on hyvää treeniä arkipäivän tilanteisiin. Meillä on tuolla asuntovaununtapainen, millä voidaan leikkiä kioskilla käymistä. Hevosellahan voi käydä vaikka hampurilaiskioskin luukulla.

Anne Tourunen sanoo, että harjoituksilla haetaan ratkaisuja arkipäivän tilanteisiin. Hevoselle opetetaan, että pakeneminen ei ole oikea ratkaisu, vaan se, että jäädään tutkimaan tilannetta.

– Tässä on se hyvä juttu se, että hevonen oppii kysymään luvan ihmiseltä. Lähdetäänkö vai eikö, sanoo Anne Tourunen.

Lue seuraavaksi