Analyysi: Venäläinen ajattelee, että virolaiset ovat hitaita ja haisevat länneltä

Venäläisten on aina ollut vaikea ymmärtää, miten hitaina ja vaiteliaina pidetyt virolaiset ovat pystyneet rakentamaan maan, jossa moni asia on paremmin. Pikkunaapurin menestys on totuttu kuittaamaan vähättelevillä vitseillä.

Ulkomaat
Viron venäläinen
Hannu Lukkarinen

Kaupoissa oli elintarvikkeita, länsimaisia kahviloita oli paljon ja kaikkialla oli siistiä. Mielikuva siitä, että Virossa kaikki oli paremmin, jäi monelle neuvostoliittolaiselle mieleen.

He kävivät Virossa lomilla ja vähintäänkin kateellisena haistelivat raikasta meri-ilmaa ja ihmettelivät parempaa elintasoa.

– Meille Baltia oli Eurooppa pienoiskoossa, muistelee pietarilainen Elena Lipina, jolla on vieläkin Virossa sukulaisia.

Hänen mielestään virolaiset poikkesivat venäläisistä jo Neuvostoliiton aikana. Virolaiset ovat suuria individualisteja, jotka haluavat asua erillään muista ja lähellä luontoa, Lipina kuvailee.

Mutta mitä venäläiset ajattelevat virolaisista nykyisin? Kysyin asiaa Elenalta ja muilta tavallisilta venäläisiltä.

Elena tietää, että virolaiset eivät missään nimessä rakasta venäläisiä.

– Mutta hulluahan tällainen ajattelu on, kun kaikki heidän kanssaan yleensä menee ihan hyvin, Lipina miettii.

*Monelle venäläiselle oli kuitenkin järkytys, *että Viro käytti hyväkseen Neuvostoliiton romahdusta ja itsenäistyi uudelleen 25 vuotta sitten.

Kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta, monet sen tasavalloista itsenäistyivät Viron tavoin. Tavallinen kansa ei juurikaan ehtinyt miettiä suurta murrosta, sillä lähes jokaisella oli riittävästi ongelmia omasta takaa uuden Venäjän kaoottisina alkuvuosina.

Vähän myöhemmin Venäjä alkoi syyttää Viroa venäläisväestön syrjinnästä. Se loi pohjan kaunalle virolaisia kohtaan.

Virosta muutti Venäjälle noin 150 000 etnistä venäläistä vuosina 1991–1996.

Sen jälkeen tahti laantui. Viime vuosina vain joitakin kymmeniä Viron venäläisiä on lähtenyt Venäjälle. Suuri osa Viron noin 330 000 etnisestä venäläisestä on siis sopeutunut elämään Virossa.

Venäjä pitää silti edelleen kiinni käsityksestä, jonka mukaan Viro kohtelee venäläisväestöään kaltoin.

Tuollaiset lännen hännystelijät ovat minulle yhdentekeviä!

Venäjän ja Viron suhteet ovat vaihdelleet jäätävistä ajoista suojakeliin. Sitten välit ovat jäähtyneet taas.

Monien venäläisten mielestä ongelmat johtuvat Viron taitamattomista poliitikoista. Venäläiset muistelevat mielellään esimerkkinä Tallinnan pronssisotilas-patsasta. Sen siirto keskustasta sotilashautausmaalle aiheutti maiden välisiin suhteisiin vakavan viillon, joka ei ole vieläkään parantunut täysin.

Mielikuvaa Viron Venäjä-vastaisuudesta pitää yllä erityisesti Venäjän valtion hallitsema media.

Pietarilainen Jevgeni Dorofejev tuhahtaa kysymykselle siitä, mitä hän ajattelee virolaisista.

– Ettekö tunne historiaa? Venäjän kustannuksella kasvaneet ihmiset pitävät nyt siellä Venäjää vihollisenaan, sanoo Dorofejev.

– Tuollaiset lännen hännystelijät ovat minulle yhdentekeviä!

Venäläisten ylimielisestä asenteesta kertovat niin virolaiset kuin Viron venäläisetkin. Kun he käyvät Venäjällä, heidän sanotaan ”haisevan länneltä”. Näin sanovat etenkin sellaiset venäläiset, joilla ei ole mitään suhteita Viroon tai suhtautuvat länteen yleensäkin epäluuloisesti.

Kaikki nauravat virolaiselle, koska hän on todella hidas.

*Venäjän ja Viron välit ovat valtiotasolla viileät, *mutta tavallinen kansa suhtautuu virolaisiin suopeammin.

Monet virolaisiin liittyvät uskomukset istuvat silti venäläisissä tiukasti. Ajoittain virolaiset itsekin tunnustavat, että venäläisten kertomat vitsit osuvat oikeaan. Varsinkin ne, joiden mukaan virolaiset ovat toivottoman hitaita.

– Kaikki nauravat virolaiselle, koska hän on todella hidas, sanoo pietarilainen Olga Gorskaja. Hänen mielestään se johtuu virolaisen tavasta puhua venäjää hitaammin kuin venäläinen.

Yhden vitsin mukaan virolaiset ovat hyökkääjinä maailman harmittomimpia. Sillä aikaa, kun he valmistautuvat hyökkäykseen, kohteet ehtivät kuolla luonnollisen kuoleman.

Vähän aikaa sitten Venäjällä kerrottiin vitsiä, jonka mukaan virolaiset ovat vihdoinkin saapuneet olympialaisiin. Ei kuitenkaan Rioon, vaan yli kahden vuoden takaiseen olympiakaupunkiin Sotshiin.

Virolaisille on myös naljailtu itsekkyydestä. Yhden sanonnan mukaan venäläinen antaa hädässä olevalle ystävälleen vaikka paidan päältään, kun taas virolainen ei anna edes tarpeetonta paitaansa.

He ovat barrikadin toisella puolella.

Moni venäläinen kokee, että Viron johto on itse syypää Viron vastaiseen mielialaan Venäjällä.

– Viron johto maalaa uhkakuvia Venäjästä ja varustautuu Venäjää vastaan, sanoo Aleksandr Shipov Ivanovosta Moskovan koillispuolelta. Hän korostaa, että hänellä itsellään ei ole mitään syytä sen enempää rakastaa kuin vihatakaan virolaisia.

– Mutta jos virolaiset kerran tukevat omien johtajiensa Venäjän vastaista politiikkaa, niin he ovat barrikadin toisella puolella, hän sanoo.

Tietoja Viron venäläisväestön asemasta käytetään myös reippaasti hyväksi Venäjän mediassa.

Pietarilaisen Olga Pavlovan mielestä puheet venäläisiä vihaavista virolaisista ovat pelkkää Venäjän median levittämää propagandaa.

– En hyväksy tällaista trollausta, hän sanoo. En myöskään välitä siitä, että virolaiset ehkä pitävät venäläisiä hulluina vandaaleina, sanoo Pavlova.

Virolainen vaikenee.

*Virolaisia vähättelevistä vitseistä huolimatta monet venäläiset *näyttävät tahtomattaankin arvostavan virolaista luonteenlaatua, jossa on paljon yhtäläisyyksiä suomalaisiin.

– Kun venäläinen puhuu saman tien kaiken mitä ajattelee, niin virolainen vaikenee ja analysoi ensin puheidensa mahdollisia vaikutuksia, sanoo moskovalainen Fjodor Stepanov. Vasta sitten hän valitsee, mitä puhuu vai puhuuko mitään.

Ja kun venäläinen mittailee ja mittailee ja vasta sen jälkeen ryhtyy työhön, on virolainen jo tehnyt homman loppuun.

Kun venäläinen on tottunut toimimaan yhdessä muiden kanssa, pyytämään ja antamaan apua, niin virolaisille on tärkeää tehdä kaikki itse. Apua pyydetään vain, jos omat kyvyt eivät riitä.

Ainoa asia, jonka perusteella venäläiset eivät voikaan syyttää virolaisia hitaudesta, on Viron nopea itsenäistyminen 25 vuotta sitten. Sen jälkeen Viro liittyi Euroopan unioniin ja Natoon niin pian kuin pystyi.

Viro on Venäjälle yhä pieni naapurimaa, mutta enää sen kustannuksella ei voi pelkästään vitsailla.