Analyysi: Lammin tuulipuisto jäihin odottamaan kuntavaaleja?

Satawind ja A. Ahlström Kiinteistöt ovat pyytäneet Ahlaisten Lammiin suunnitellun tuulivoimakaavoituksen keskeyttämistä. Taustalla näyttää olevan varmuus siitä, että nykyisellä valtuuston kokoonpanolla tuulivoimaloille ei saada Porissa lupaa, arvioi toimittaja Antti Laakso.

tuulienergia
Tuulivoimala puolipilvistä taivasta vasten.
Pori on keskeyttämässä Ahlaisten Lammin tuulivoimaloiden kaavoituksen voimalayhtiöiden toiveesta.Arvo Vuorela / Yle

Ahlaisten Lammin tuulipuistosta käydylle pitkälle ja katkeralle kiistalle oli tulossa ratkaisu elokuun lopussa. Tuolloin valtuuston piti kokoontua päättämään, hyväksytäänkö tuulivoimakaava vai ei.

Antti Laakso
Antti Laakso / Yle

SDP:n käännyttyä tuulivoimaa vastaan suunnitelma oli pahasti vastatuulessa. Puistonsa puolesta vahvasti lobanneet A. Ahlström Kiinteistöt ja Satawind päättivät vetää hihastaan jokerin: ne ovat ilmoittaneet Porin kaupungille käyttävänsä oikeuttaan keskeyttää kaavoitus toistaiseksi. Ilmoitukseen on kirjattu perusteluksi teknologiaan ja tukitariffeihin liittyvät epäselvyydet, mutta taustalla taitaa olla ihan muuta.

Lammiin on suunniteltu 18 uutta voimalaa, joita lähialueen asukkaat ovat vastustaneet voimakkaasti. Tuulivoimayhtiöiden ja kaupungin virkamiesten vakuuttelut tuulivoiman hyödyistä eivät ole vakuuttaneet asukkaita, ja ääntensä puolesta vaalien alla pelkäävät poliitikot kuulivat ahlaislaisia herkällä korvalla.

Jos kaava olisi hylätty elokuussa, se olisi saatu unohtaa lopullisesti. Siksi Ahlstömin ja Satawindin ratkaisu on nerokas. Nyt voidaan odottaa kevään kuntavaalien tuloksia ja katsoa, josko uusi valtuusto olisi tuulivoimamyönteisempi kuin nykyinen, joka asetti uuden tuulivoiman rakentamiselle kahden kilometrin rajan asutuksesta.

Uudessa valtuustossa ei tarvitse tapahtua isoja muutoksia, niin tuulipuisto voi saada enemmistön taakseen. Jos vaikkapa keskusta heikkenisi ja SDP:ssä vaihtuisi muutama tuulivoimavastainen edustaja, tuulivoimakaava voidaan tuoda nopeasti uudelleen päätettäväksi.

Kaupunginhallitus käsittelee tuulivoimayhtiöiden ilmoitusta maanantaina. Kaupungin ja yhtiöiden vuonna 2013 tekemä sopimus on alun perin taitavasti kirjoitettu, jos yhtiöt todella saavat keskeyttää kaavoituksen "toistaiseksi" ilman määräaikaa. Tällöin kaava voi jäädä roikkumaan tarvittaessa pitkäksikin aikaa ja odottamaan myönteisempiä tuulia.

Lammin lähialueen asukkaille ratkaisu ei todennäköisesti ole kovin mieluinen.