Erdoğan vaatii Obamalta Gülenin luovuttamista Turkkiin

Turkin presidentin mukaan "strategisen kumppanin ei tulisi tehdä toisen työtä vaikeammaksi". Yhdysvallat on kuitenkin sanonut tarvitsevansa selkeitä todisteita Fethullah Gülenin osallisuudesta heinäkuun vallankaappausyritykseen.

Ulkomaat
Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.
Presidentit Recep Tayyip Erdoğan ja Barack Obama tapasivat Washingtonissa toukokuussa 2013.Michael Reynolds / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vetoaa "strategiseen kumppaaniinsa" Yhdysvaltoihin, jotta se luovuttaisi Fethullah Gülenin Turkkiin.

Gülen, jota Turkki syyttää viime kuun vallankaappausyrityksestä, asuu Yhdysvalloissa. Gülen itse on kiistänyt olevansa vallankaappausyrityksen takana.

Erdoğan sanoo pyytäneensä Gülenin luovuttamista henkilökohtaisesti Yhdysvaltain presidentiltä Barack Obamalta.

– Pyysin Obamalta Gülenin luovuttamista henkilökohtaisesti vuosi sitten. Olen pyytänyt sitä häneltä uudelleen viimeaikaisten tapahtumien jälkeen, Erdoğan sanoi torstaina Ankarassa.

– Asiat kulkevat maassa uuteen suuntaan ja strategisen kumppanimme ei tulisi tehdä toisen työtä vaikeammaksi, Erdoğan totesi.

Yhdysvallat on reagoinut varovaisesti Turkin pyyntöön ja todennut, että Gülenin osallisuudesta vallankaappausyritykseen tarvitaan selkeitä todisteita.

Gülenistä on annettu Turkissa pidätysmääräys jo aiemmin. Aiemmin tällä viikolla syyttäjät vaativat hänelle elinkautista vankilatuomiota.

Lähteet: Reuters