Hyppää sisältöön

Talousveden maksuissa jopa tonnin ero vuodessa – katso missä vesi halvinta ja kalleinta

Suomen Vesilaitosyhdistyksen hintavertailussa on mukana 150 vedentoimittajaa.

Suomen edullisimmat vesi- ja jätevesilaskut putoavat postilaatikkoon Raahessa ja Kempeleessä. Hintavimmat taas Parikkalassa ja Kemiönsaarella. Ero voi olla halvimman ja kalleimman paikkakunnan välillä moninkertainen. Tulos selviää Suomen vesilaitosyhdistyksen tekemästä taksatiedustelusta vedentoimittajille.

– Kalleimman ja halvimman vesihuoltolaitoksen ero nelihenkiselle perheelle vuodessa oli noin tuhannen euron luokkaa, hieman vajaa satanen kuussa, sanoo apulaisjohtaja Mika Rontu Vesilaitosyhdistyksestä.

Omakotitalossa asuvan esimerkkiperheen yhdistetty vesi- ja jätevesilasku jäi vertailun edullisimmalla vedentoimittajalla, Raahen Vedellä reiluun 600 euroon vuodessa vertailuhinnalla laskettuna. Selvityksen kallein vedentarjoaja Kemiönsaaren vesi laskutti samasta kulutuksesta lähes 1 700 euroa.

Taksatiedusteluun vastasi noin 150 vedentoimittajaa. Niiden kautta kulkee yli puolet Suomen talousvedestä.

Moninkertaiset hintaerot

Kuva: Lähde: Suomen Vesilaitosyhdistys / Yle Uutisgrafiikka

Omakotiasukkaan on taksatiedustelun mukaan edukkainta asua Pohjois-Pohjanmaalla. Raahen Vesi oli ykkönen ja Kempeleen Vesihuolto kakkonen noin 3,5 euron vertailuhinnalla vesikuutiolta. Hinta alittaa selvästi vesilaitosten keskiarvohinnan (5,68 eur/m3). Molemmat olivat kärkipäässä myös vuosi sitten.

Hintavinta omakotiasujalle on vedenkulutus Kemiönsaaressa sekä Vesiosuuskunta Suonen alueella Mäntsälän ja Pornaisten seuduilla. Vesikuution vertailuhinta kohosi 9,5 euroon eli liki kolminkertaiseksi edullisimpaan vedentoimittajaan verrattuna.

Kuva: Lähde: Suomen Vesilaitosyhdistys / Yle Uutisgrafiikka

– Kalliitkin hinnat  johtuvat monista eri tekijöistä. Kalliimmat näkyvät osuvan esimerkiksi kallioiselle rannikkoseudulle, missä vesijohtojen ja viemärien rakentaminen on erittäin kallista, Rontu sanoo.

Veden laatu ei Rontun mukaan ole yhteydessä veden hintaan. Halpa vesi voi olla ihan yhtä laadukasta kuin hintavakin.

– Suomessa voi aivan turvallisesti juoda talousvettä ja luottaa sen laatuun, hinnasta riippumatta, Rontu korostaa.

Parikkalassa hintavaa

Kuva: Lähde: Suomen Vesilaitosyhdistys / Yle Uutisgrafiikka

Kerrostaloasujan vesi- ja jätevesilasku jää niinikään pienimmäksi Kempeleessä ja Raahessa. Vertailuhinta on Kempeleessäpari euroa kuutiolta edullisempi kuin maan keskiarvohinta.  Myös muita Pohjois-Pohjanmaan vedentoimittajia on yltänyt edullisimpien top 20 -listalle.

Kalleinta kerrostaloasuminen on vesilaskun kannalta Parikkalassa Etelä-Karjalassa ja Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa. Parikkalan vertailuhinta on lähes 70 prosenttia korkeampi kuin koko maan keskiarvohinta. Kempeleeseen verrattuna vertailuhinta on lähes kolminkertainen.

Jyväskylä tyyrein isoista kaupungeista

Suuret kaupungit eivät yltäneet aivan edullisimpien vedentarjoajien kärkeen. Parhaiten sijoittui pääkaupunkiseudulle vettä toimittava Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, joka laskuttaa Päijänteestä saatavasta vedestään selvästi maan keskiarvohintaa vähemmän. Myös Oulu pärjäsi hyvin.

Kuva: Lähde: Suomen Vesilaitosyhdistys / Yle Uutisgrafiikka

Muut suuret kaupungit Jyväskylää lukuunottamatta sijoittuivat keskikastiin hinnoittelussaan. Jyväskylän Energian vesi- ja jätevesien yhdistetty vertailuhinta on selvästi maan keskiarvohintaa korkeammalla tasolla.

Hinnat jatkavat nousuaan

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vesi- ja jätevesitaksojen nousuilmoitus tupsahtaa vuosittain koteihin yhtä varmasti kuin  veroilmoitus. Hinnat ovat kymmenensä vuodessa kallistuneet noin 60 prosenttia.

– Kyllä näyttää siltä, että hinnat edelleenkin nousevat. Se johtuu siitä, että vesijohtoverkostot ikääntyvät ja niihin joudutaan investoimaan aika paljon lähivuosina. 

– Kymmenen vuoden takaiseen tasoon verrattuna hinnat ovat nouseeet noin 60 prosenttia ja edelleenkin suuntaus jatkuu nousevana, Rontu toteaa.