1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Video: Tältä näyttää "Lentävä pylly" – maailman pisin ilma-alus teki ensilentonsa

Ilmalaivan, helikopterin ja lentokoneen teknologiaa yhdistävä uudentyyppinen ilma-alus pystyy lentämään jopa viisi päivää miehitettynä ja yli kaksi viikkoa ilman miehistöä.

Uutisvideot: Maailman pisin ilma-alus teki ensilentonsa
Uutisvideot: Maailman pisin ilma-alus teki ensilentonsa

Maailman pisin ilma-alus Airlander 10 teki keskiviikkona ensilentonsa onnistuneesti Britanniassa. Alus on osittain ilmalaiva ja osittain lentokone.

Alus nousi Lontoon pohjoispuolella sijaitsevan Cardingtonin lentokentältä reilun 600 metrin korkeuteen 15 minuutissa.

Britannialainen media on antanut alukselle lempinimen "Lentävä pylly" sen takaosan kaarevan muodon takia.

Airlander 10 on 92 metriä pitkä, joten se on 15 metriä pidempi kuin suurimmat matkustajalentokoneet.

Britannialainen Hybrid Air Vehicles -yhtiö rahoitti 25 miljoonaa puntaa maksaneen aluksen valmistamisen. Yhdysvallat kehitti alun perin Airlander 10:n valvontakoneeksi, mutta hylkäsi projektin.

Yhtiön mukaan uudenlaisessa suorituskykyisessä ilma-aluksessa käytetty teknologia hyödyntää helikopterien ja kiinteäsiipisten lentokoneiden parhaita ominaisuuksia.

Alus pystyy lentämään jopa viisi päivää kerrallaan miehitettynä ja yli kaksi viikkoa miehittämättömänä.

Hybrid Air Vehicles kertoo, että Airlander 10 sopii monenlaiseen käyttöön. Se voi esimerkiksi kuljettaa lastia ja toimia valvontatehtävissä.  Yhtiön mukaan koneen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin muilla ilma-aluksilla.

Aluksella ei ole sisäistä rakennetta. Se säilyttää muotonsa rungon sisällä olevan heliumin paineen vakauttamisen avulla.