1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lastenpsykiatri Sinkkonen Sannin musiikkivideosta: "Teinimeininki 8-vuotiaana, ihan älytöntä"

Laulajatähti Sannin musiikkivideo on herättänyt tällä viikolla paljon keskustelua. Osa koki Sannin Vahinko-nimisen kappaleen musiikkivideossa ongelmalliseksi sen, että alakouluikäiset lapset laulavat aikuisten suuhun sopivaa tekstiä. Osan mielestä taas videon kritisoiminen on turhaa "kukkahattuilua". Joutuuko lapsi liian aikaisin aikuisten maailmaan? Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
Laulaja Sannin musiikkivideossa lapset lauloivat aikuisuuteen miellettyjä, monien mielestä lapsille sopimattomia asiota, ja video vedettiin pois julkisuudesta. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vieraili aamu-tv:ssä ja kertoi näkemyksensä siitä, uhkaako aikuisuus lapsia nykyään liian aikaisin.

Laulajatähti Sanni julkaisi maanantaina Vahinko-nimisen kappaleen musiikkivideon, joka on herättänyt paljon keskustelua. Videolla esiintyy Sannin faneja, joista nuorimmat ovat alakouluikäisiä lapsia. He laulavat laulun sanojen mukaan muun muassa "jos haluut testaa mua yhden kerran vaan" ja "on ilo olla sun vahinko".

Musiikkivideo poistettiin seuraavana päivänä. Sanni perusteli videon poistoa sillä, että "muutaman soraäänen mukaan kappaleen teksti ei sopinut kaikkien suuhun."

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen näkee Sannin musiikkivideon nostattaman kohun jatkumona kehitykselle, joka on alkanut 15–20 vuotta sitten.

– Pop-idolien, Madonnan, Christina Aguilera, Spice Girlsin videot olivat erittäin suorasukaisia. Vaikka niissä ei lapsia ollutkaan, niin ne olivat avoimen eroottisia, ja pikkulikat kyllä ottivat niistä näitä elementtejä, sanoo Sinkkonen Ylen aamu-tv:ssä.

Mitä haittaa lapselle aikuisten sanoituksista?

Sinkkosen mukaan aikuisten asioista kertovat videot ja musiikki ovat ongelmallisia siksi, että ne ovat lapsen maailmaan ulkopuolelta tuotua.

– Ne asiat eivät nouse lapsen kehitystarpeista. Lapsi on seksuaalinen olento, tiedämme sen, mutta lapsen täytyy kehittyä omassa rauhassa. Nämä asiat on ulkopuolelta työnnetty, tungettu lapsen viattomaan maailmaan, ja se on meidän aikuisten vika.

Laulun sanat ovat kautta aikain sisältäneet aikuisten asioita. Sinkkosen mukaan on vaikea sanoa, onko se tehnyt kuulijoilleen jotain tiettyä psyykkistä vahinkoa.

– Se on tehnyt yleisesti sen, että lapsen ja aikuisen raja on yhä huokoisempi. Meillä on yhä enemmän aikuisia, jotka levittävät kätensä, että "tämmöstä tää nyt on".

Aikuisten tehtävä on toimia suodattimena

Sinkkonen katsoo, että lapsen maailma seksualisoituu ihan liian aikaisin.

– Paljon sellaisia kehitysvaiheita jää väliin, että pitäisi leikkiä lasten leikkejä ja olla pihalla nenä räässä painamassa. Teinimeininki 8-vuotiaana, ihan älytöntä.

Sinkkonen huomauttaa, että nykyajan lapsilla ei ole kuitenkaan yhtään sen enempää kapasiteettia käsitellä seksuaalista sisältöä kuin aikaisemminkaan.

– Hoetaan, että lapset ovat yhä nuorempina yhä vanhempia, ja että he ovat jotenkin hirveän paljon kypsempiä kuin mitä me olemme olleet. Se on ihan hevonkukkua.

Sinkkosen mukaan siihen ei voi kuitenkaan mennä, että kaikki elokuvat ja laulut olisivat lasten korville sopivia.

– Aikuisten tehtävä on toimia suodattimena. Jos lapset renkuttavat tai rallattavat näitä [aikuisten] biisejä, niin meidän pitää sanoa, että kulta sinä et ymmärrä mistä sinä puhut. Tämä kuuluu aikuisten maailmaan, ja tämä kuulostaa pikkutytön tai pikkupojan suussa todella kornilta, lopeta!

Sinkkonen sanoo, että lapsen kanssa voi keskustella siitä, miksi jotkut sanoitukset eivät sovellu lapsen suuhun. Keskustelu tulee kuitenkin käydä lapsen ehdoilla.

– Kaikenlainen neuvonta ja keskustelu pitää tehdä lapsentahtisesti ja vastata niihin kysymyksiin, joita lapsella on.

Sinkkosen koko Ylen aamu-tv:n haastattelun voi katsoa videolta.