Verkkouutiset: Demarikonkarit eivät poissulje kahdenkeskisiä neuvotteluita Venäjän kanssa

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että Suomen ei tulisi kieltäytyä mistään keskusteluista. Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan neuvotteluformaatti on toissijainen.

Kotimaa
Erkki Tuomioja ja Eero Heinäluoma.
Erkki Tuomioja ja Eero Heinäluoma.AOP

Pitkäaikaiset demaripoliitikot eivät laittaisi ovea kiinni kahdenvälisille neuvotteluille Venäjän kanssa Itämeren lentoturvallisuuteen liittyen.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) katsoo, että viime aikaisissa keskusteluissa Itämeren turvallisuuteen liittyen ei kannata jumittua muotoseikkoihin. Heinäluoma kommentoi asiaa Verkkouutisille (siirryt toiseen palveluun) Raumalla torstaina.

– Suomen kannalta tärkeintä on, että aloite etenee. Missä formaatissa neuvotellaan, se on toissijaista, Heinäluoma kommentoi Verkkouutisille.

Myös kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi asiaa saman sävyisesti Verkkouutisten haastattelussa.

– Suomi ei ole sellainen maa, jonka pitäisi mistään keskusteluista koskaan kieltäytyä, Tuomioja kommentoi.

Tuomiojan mukaan tulokselliset neuvottelut vaatisivat kuitenkin kaikkien alueen maiden ja toimijoiden läsnäoloa.

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti heinäkuun alussa Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että lentäjät ottaisivat Itämerellä käyttöön transponderit eli lähettimet, joilla lentoja voi seurata maasta käsin lentoturvallisuuden parantamiseksi.

Venäjä on myöhemmin kesällä kutsunut joitakin maita kahdenvälisiin neuvotteluihin lentoturvallisuuteen liittyen. Suomi ei toistaiseksi kahdenvälistä kutsua ole saanut. Venäjän kutsut on tulkittu pyrkimykseksi lyödä kiiloja lännen rivien väliin.

Presidentti Niinistö julkaisi torstaina verkkosivuillaan kirjoituksen, jossa hän kiisti aiheuttaneensa hämmennystä (siirryt toiseen palveluun) Itämeren lentoturvallisuuteen liittyvällä aloitteellaan. Samalla presidentti torjui väitteen, että aloite olisi yllättänyt muut Suomessa.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ilmaisi aiemmin tällä viikolla Ylelle, ettei hän lämpene kahdenvälisille neuvotteluille Venäjän kanssa. Myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström oli sitä mieltä, että Venäjän esittämät keskustelut voidaan käydä alueen maiden välillä laajalla kokoonpanolla.

Ruotsi on saanut Venäjältä kirjallisen kutsun keskusteluihin.