Hyppää sisältöön

Optikkoliikkeiden sopimukset närkästyttäneet silmälääkäreitä – ”Potilailla voi olla vaikeuksia päästä vastaanotoille”

Yksityiset silmälääkärit eivät ole tyytyväisiä optikkoliikkeiden vastaanottojen uusiin sopimusehtoihin. Useampi lääkäri on luopunut vastaanotostaan tai harkinnut sitä muuttuneiden ehtojen vuoksi. Osa lääkäreistä pelkää, että tämä voi hankaloittaa asiakkaiden pääsyä vastaanotolle. Optikkoliikkeiden mukaan huoli on turha.

Kuva: Yle

Instrumentarium on kesän aikana muuttanut sopimuskäytäntöjään silmälääkäreiden suhteen. Osa yksityisistä lääkäreistä, jotka ovat pitäneet vastaanottoa optikkoliikkeiden yhteydessä, on tyytymätön uusiin sopimusehtoihin. Silmälääkäreiden mukaan myös Silmäasema olisi tehnyt muutoksia omiin sopimuksiinsa. Silmäasema ja Instrumentarium ovat optisen alan suurimpia ketjuja Suomessa.

– Vastaanottojen jatkumisista on esitetty hyvin tiukat ehdot kesän aikana useamman optisen alan toimijan taholta. Monet lääkärit ovat todenneet, etteivät voi näitä uusia ehtoja hyväksyä. Tämä voi johtaa siihen, että potilailla voi olla nyt vaikeuksia saada aikoja näiltä vastaanotoilta, sanoo liikennelääketieteen professori Timo Tervo.

Muutoksia on Ylen jututtamien lääkäreiden mukaan tullut muun muassa vastaanottotoiminnasta perittäviin maksuihin ja työkäytäntöihin. Mikäli vastaanottotilojen käyttämiseksi vaaditaan sopimusten allekirjoittamista, Tervon mukaan vaarana on, että iso määrä lääkäreitä lopettaa vastaanottojen pitämisen yhtä aikaa.

– Potilaan kannalta tämä on harmittava tilanne ja tietenkin sen eteen ponnistellaan, että tämä saadaan järjestettyä. Jos ei saada, niin lääkärit joutuvat väkisinkin vaihtamaan vastaanottopaikkoja.

Myös silmätautien erikoislääkäri Ilkka Tiittanen Kuopiosta uskoo tilanteen vaikuttavan silmälääkäreiden saatavuuteen.

– Veikkaan, että tässä saattaa tilapäinen ongelma syntyä. Yksi jos toinenkin silmälääkäri on tyytymätön tilanteeseen ja tulee todennäköisesti hakemaan uusia yhteistyökumppaneita näiden ketjujen ulkopuolelta, sanoo Tiittanen.

Osa lääkäreistä on kieltäytynyt sopimuksista

Instru optiikan toimitusjohtaja Catarina Fagerholmin mukaan muutoksien takana on siirtyminen vuoden alussa uuteen kansalliseen terveysarkistoon. Se lisää hänen mukaan kustannuksia sekä vaatii uuden sopimuksen potilastietojen käsittelyä varten.

– Me olemme arvioineet, että tämä tulee kustantamaan useampia satoja tuhansia, sekä investointeina että vuosikustannuksina. Tämän myötä olemme yhtenäistäneet vuokrakäytäntöjämme. Lisäksi me tarvitsemme lääkäreiltä luvan, jotta me voimme heidän puolestaan siirtää potilastietoja kansalliseen arkistoon, sanoo Fagerholm.

Ilman sopimusta emme voi ottaa vastuuta potilastietojen siirrosta

Catarina Fagerholm

Fagerholmin mukaan ilman sopimuksen allekirjoittamista yhteistyö ei voi jatkua.

– Ilman sopimusta me emme voi ottaa vastuuta potilastietojen siirrosta kansalliseen arkistoon, jolloin lääkärin pitäisi hoitaa se jollain muulla tavalla. Meillä on kuitenkin käytössä vain yksi toimintamalli ja olemme todenneet, että jos siihen ei suostu, niin siinä tapauksessa kyseinen lääkäri ei voi meidän kanssa enää toimia.

Fagerholmin mukaan suurin osa heidän lääkäreistä on suhtautunut sopimuksiin hyvin. Uudet sopimukset ovat herättäneet kyllä joitakin kyselyjä, mutta hän ei näe, että esille olisi noussut mitään suurempaa ongelmaa. Fagerholmin mukaan heidän liikkeissä työskentelee noin sata silmälääkäriä ja kymmenkunta olisi tämän myötä päättänyt yhteistyön. 

– Jotkut lääkärit, jotka ovat ottaneet meillä vähemmän potilaita vastaan, ovat nyt päättäneet siirtyä muualle. Tämä oli ihan odotettavissakin. Meille on kuitenkin tärkeää, että meidän lääkärit ovat aidosti meidän kumppaneita, sanoo Fagerholm.

On riski, että maksumieheksi joutuvat potilaat

Ilkka Tiittanen

Silmäaseman toimitusjohtaja Pasi Kohmo ei puolestaan kommentoi ovatko heidän sopimusehtonsa muuttuneet tai ovatko heidän lääkärit päättäneet vastaanottotoimintaansa lähiaikoina.

– Emme lähde sopimusasioita julkisuudessa kommentoimaan, vaan ne ovat meidän ja sopimuskumppaneidemme välisiä asioita, sanoo Kohmo.

Sekä Fagerholm että Kohmo kiistävät, että silmälääkärin vastaanotolle olisi tällä hetkellä vaikeampi päästä. 

"Osa potilaistani jää tuuliajolle"

Silmälääkärit eivät työskentele optikkoliikkeiden palkkalistoilla, vaan toimivat liikkeissä yksityisinä ammatinharjoittajina. Uudet sopimusmuutokset tulivat jututettujen lääkäreiden mukaan yllätyksenä ja he ovat kokeneet vuoropuhelun sen jälkeen yksipuoliseksi.

– Olen yrittänyt Instrumentariumista kysellä, voisiko sopimuksista neuvotella, mutta kylmää kyytiä on tullut. Sopimuksen suhteen tilanne on lähinnä se, että ota tai jätä. Olen 20 vuotta pitänyt vastaanottoa samassa paikassa ja jos nyt joudun lähtemään, niin osa potilaistani jää kyllä hieman tuuliajolle, sanoo Tiittanen.

Tiittanen ei niele perusteluja kustannusten nousun tasosta. Hänen mukaan tapaus on esimakua siitä, miten terveysmarkkinat siirtyvät hiljalleen globaaliin suuntaan, missä markkinavoimilla on yhä isompi sanavalta.

– Tämä aiheuttaa meille noin 10 prosentin tulojen menetyksen. On riski, että maksumieheksi joutuvat potilaat kansainvälisten sijoittajien voittojen maksimoimiseksi. Kyllä tässä aika pitkälti tehdään nyt bisnestä ja jää nähtäväksi, miten tässä lopulta käy.