SYL poistaisi väestönsuojien rakentamisvelvoitteen uusista opiskelija-asunnoista

Sisäministeriön pelastusosastolla valmistellaan parhaillaan pelastuslain muutosta, joka helpottaisi väestönsuojien rakentamisvelvoitteita. Suomen ylioppilaskuntien liitto julkaisi aiemmin tällä viikolla kannanoton, jossa se ehdotti lukuisia toimenpide-ehdotuksia opiskelija-asuntotuotannon lisäämiseksi kasvukeskuksiin.

Kotimaa
Väestönsuojan ovi
Isko Pekkarinen / AOP

Suomen ylioppilaskuntien liitto olisi valmis luopumaan uusiin opiskelija-asuntoihin rakennettavista väestönsuojista. Yliopisto-opiskelijoiden edunvalvontaa tekevä SYL uskoo, että asumiskustannuksia saataisiin näin alennettua.

SYL:n mukaan asumiskustannukset vievät tällä hetkellä merkittävän osan opiskelijan tuloista. SYL:n mukaan opiskelijoiden kuukausittainen asumismenojen keskiarvo on 511,68 euroa, mikä on reilusti yli puolet opiskelijoiden keskimääräisistä tuloista.

SYL:n puheenjohtaja Heikki Koposen mukaan uusia väestönsuojia ei tarvita uusiin opiskelija-asuntoihin, koska jo tällä hetkellä olemassa oleva väestönsuojakapasiteetti riittää. Lisäksi Koposen mukaan väestönsuojien rakentamisvelvoitteista luopuminen laskisi asumiskustannuksia opiskelija-asunnoissa.

Lakiesitys pelastuslain muutoksesta valmisteilla

Sisäministeriön pelastusosastolla valmistellaan parhaillaan pelastuslain muutosta. Tarkastelussa on se muutetaanko väestönsuojien rakentamisvelvoitteita uudisrakennuksissa.

Tällä hetkellä väestönsuoja pitää rakentaa uuteen kerrostaloon, jos sen neliömäärä ylittää 1 200 neliötä. Väestönsuojien rakentamisvelvollisuudet on määritetty vuonna 2011.

Lakiesityksen valmistelu on vielä kesken, mutta todennäköisesti rakentamisvelvoitettava koskevaa neliömetrimäärää tullaan nostamaan, kertoo lainsäädäntöneuvos Mika Kättö sisäministeriöstä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uudisrakentamista koskevat väestönsuojavelvoitteet tulevat höllentymään.

Kättö ei usko, että lainvalmistelun yhteydessä asumisperuste vaikuttaisi väestänsuojan rakentamisen reunaehtoihin. Kätön mukaan tämä olisi myös yhdenvertaisuuskysymys.

Lausuntokierrokselle lakiluonnos lähtee tällä tietoa syys–lokakuussa.