Kiina tehostaa apuaan Syyrian armeijalle – asekouluttajia on jo maassa

Kiina on jo kauan ollut läheisissä veläissä Syyrian kanssa. Nyt Kiina on ilmoittanut halukkuudestaan laajentaa Syyrialle antamaansa sotilaallista apua.

Syyria
Kiinan armeijan sotilaita sotaharjoituksissa.
Kiinan armeijan sotilaita sotaharjoituksissa syyskuussa 2015.Barcroft Media / AOP

Kiina haluaa tehostaa ja laajentaa yhteistyötään Syyrian asevoimien kanssa, kertovat kiinalaiset tiedotusvälineet, mm The Global Times.

Korkea-arvoinen kiinalainen sotilasvaltuuskunta vieraili alkuviikosta Syyriassa kontra-amiraali Guan Youfein johdolla. Valtuuskunta tapasi Syyrian puolustusministeri Fahd Jasim al-Fuaryjn.

Kiina on vuosikymmenten ajan myynyt sotilaskalustoa Syyriaan ja kiinalaisia kouluttajia on tälläkin hetkellä Syyriassa kouluttamassa Syyrian armeijaa. Kiina on myynyt Syyriaan mm. kivääreitä ja kranaatinheittimiä.

– Kiinan ja Syyrian asevoimilla on perinteisesti ollut ystävälliset välit ja Kiinan armeija on nyt valmis voimistamaan yhteistyötä Syyrian armeijan kanssa, Gouan Joufei sanoi tapaamisessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tapaamisessa sovittiin koulutusyhteistyön jatkamisesta. Osapuolet pääsivät myös yhteisymmärrykseen Kiinan Syyriaan toimittamasta humanitaarisesta avusta. Sen laatua ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta tiedotusvälineiden haastattelemat asiantuntijat veikkaavat, että kyseessä ovat lääketoimitukset.

"Ensi askel?"

Kiina ei ole suoranaisesti lähettänyt joukkoja taistelemaan syyrialaisten rinnalla terroristeja vastaan, mutta Guanin vierailu voi olla yhteistyön ensimmäinen askel, sanoo The Global Timesin haastattelema Shanghain yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Zhao Weiming.

YK:n turvallisuusneuvostossa Kiina on johdonmukaisesti seisonut Venäjän rinnalla ja estänyt veto-oikeudellaan Syyrian johtoa vastaan suunnatut päätösesitykset.

Kiina saa puolet käyttämästään öljystä Lähi-idästä. Kiinassa on myös oma muslimiväestö, josta on lähtenyt taistelijoita Isis-järjestön riveihin.

Syyria on jo ilmoittanut tukevansa Kiinaa, kun maa kiistelee naapurimaidensa kanssa Etelä-Kiinan meren saarista.

Lähteet: Yle, The Global Times, SVT, Daily Mail