Rap-artisti Signmark: vammainen joutuu yhä vastaamaan outoihin kysymyksiin – avopuoliso tai ajokortti ällistyttävät

Vammaiset ihmiset sivuutetaan helposti kuin näkymättöminä, kuvailee rap-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo. Signmark kertoo, että hänen näkyvä, positiivinen esimerkkinsä on jopa pelastanut nuoren ihmisen elämän.

Ylen aamu
Signmark.
Perjantaina vietetään maailman humanitaarisuuden päivää. Ulkoministeriön uusi kehitysapoliittisen osaston osastopäällikkö Satu Santala ja vammaisten oikeuksien erityislähettiläs, räp-artisti Signmark vierailivat Aamu-tv:ssä kertomassa vammaisten tilanteesta konfliktitilanteissa. Myös Suomessa on yhä edelleen tekemistä vammaisten kohtelussa.

Joko yletöntä sääliä tai kokonaan vaille huomiota jättämistä. Vaikka Suomessa vammaisten asema on Signmarkin eli ulkoministeriön erikoislähettilään Marko Vuoriheimon mukaan verraten hyvä, ennakkoluuloihin ja ihmettelyihin törmää sekä ulko- että kotimaassa.

– Miten olet voinut päästä yliopistoon, onko sinulla ajokortti, onko sinulla kuuleva avovaimo, hän listaa niin kansainvälisissä huippukokouksissa kuin haastatteluissa esiin nousseita ihmettelyn aiheita.

Vuoriheimo kommunikoi viittomakielellä. Hän pitää vammaisten oikeuksia esillä muun muassa tapaamisissa valtiojohtajien kanssa rap-keikkojensa yhteydessä. Puheenvuoroissaan Vuoriheimo kannustaa valtioita noudattamaan YK:n vammaisten sopimusta.

Musiikin voima on suuri.

– Kun valtiomiehet näkevät huippukokouksessa kuuron ihmisen lavalla ministerin kanssa, tai jopa ministerin viittomassa, se saa miettimään pitäisikö vammaiselle suoda ihmisille kotimaassakin enemmän mahdollisuuksia.

Haitin maanjäristyksessä kukaan ei kertonut kylän kuuroille avun saapumisesta

Signmark eli Marko Vuoriheimo

Vuoriheimo kertoo, miten Kazakhstanissa paikalliset vammaisjärjestöt olivat yrittäneet lähes 20 vuotta päästä ministerin pakeille. Vasta kun Vuoriheimo vieraili siellä silloisen ministerin Alexander Stubbin kanssa, vastaanotto vihdoin järjestyi.

Haitissa kuuro perhe jäi ilman ensiapua

Tänään vietetään maailman humanitaarisen avun päivää. Humanitaarisen avun tarvitsijoiden määrä maailmassa on 100 miljoonaa.

Vammaisten pakolaisten asema on erityisen hauras. Pyörätuolilla liikkuvien on vaikeaa päästä pakolaisleireille, eikä lähelle kotikyliäkään viety apu aina saavuta kaikkia. Näin kävi Vuoriheimon mukaan Haitissa maanjäristyksen jälkeen vuonna 2010, kun pienessä kylässä kuuro perhe jäi ilman humanitaarista apua.

– Muut asukkaan palasivat ensiaputarvikkeiden, veden, vaatteiden ja ruokakassien kanssa, mutta kuuroille ei ollut kerrottu tästä.

Voimaa erilaisesta esimerkistä

Viittovan rap-artistin positiivisen esimerkin voima näkyy Vuoriheimon mukaan kohtaamisessä fanien kanssa. Hän oli Signmarkina ehdolla Suomen euroviisuehdokkaaksi vuonna 2009.

Jälkikäteen esityksen nähnyt 15-vuotias tyttö tuli kertomaan Signmarkille, miten esitys oli antanut voimaa hyväksyä oma sairaus.

– Tyttö oli harkinnut itsemurhaa. Tyttö oli ajatellut että ei jaksa enää elää sairautensa kanssa, mutta oli uskonut sen jälkeen, että hän pystyy elämään, Vuoriheimo kertoo.