Syyrian hävittäjät iskivät ensi kertaa kurdikohteisiin

Syyrian sisällissota laajenee edelleen. Tähän saakka Syyrian ilmavoimat olivat jättäneet kurdijoukot rauhaan. Syyrian armeija on tosin uhannut kurdeja väkivallalla.

Syyria
Syyrian armeijan hävittäjä ilmassa.
Syyrian armeijan hävittäjä Palmyran lähellä maaliskuussa 2016.TASS / Barcroft Media / AOP

Syyrian ilmavoimat ovat ensi kertaa maan sisällissodassa hyökänneet maan kurdiväestöä vastaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut tietonsa kurdien YPG-taistelujärjestöltä sekä Syyrian oppositiomieliseltä ihmisoikeusjärjestöltä.

Syyrian hallitusta lähellä oleva al-Masdar-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun) vahvistaa tiedon.

Ilmahyökkäykset tehtiin Syyrian koillisosassa olevaan Hasakan kaupunkiin, jonka hallinnasta kurdit ja armeija ovat käyneet taisteluita.

Ihmisoikeusjärjestö sanoo ainakin 13 ihmisen kuolleen ilmaiskuissa. Kuolleiden joukossa on naisia ja lapsia. Kurdit sanovat, "etteivät aio olla hiljaa tapahtuneesta".

Kurdit ovat Syyrian sisällissodassa taistelleet Isis-järjestöä vastaan, eli samaa vihollista kuin armeijakin. Syyrian hallinto on kuitenkin kurdien toimia vastaan, sillä kurdit ovat ilmoittaneet haluavansa perustaa Syyrian pohjoisosaan kurdien itsehallintoalueen. Tätä Syyrian hallinto sanoo vastustavansa tarvittaessa vaikka sotatoimin.

Venäjä tukee Syyrian ilmavoimia maan sisällissodassa. Iskuun kurdeja vastaan voi vaikuttaa sekin, että Turkki on kiihdyttänyt toimia kurdeja vastaan omalla alueellaan. Venäjän ja Turkin välit ovat lämmenneet nopeasti viime aikoina.

Lähteet: Reuters