Työhyvinvoinnin dosentti: Vaikeat ajat ilmenevät työpaikoilla toivottomuutena – hyvä työtoveruus avainasemassa

Hyvä työkaveri huolehtii arjen pienistä asioista, tervehtii ja auttaa. Kollegoilta voi kysyä, millainen työkaveri on itse.

Kotimaa
Toimistotyöntekijä.
Yle

Yhteiskunnan tiukat ajat heijastuvat useille työpaikoille. Työyhteisössä ajan henki voi ilmentyä toivottomuutena ja lamaantuneisuutena. Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen dosentin Marja-Liisa Mankan mukaan työtoveruus on avainasemassa vaikeina aikoina.

– Me voimme itse kukin vaikuttaa omalla tasolla ja arjen toimilla. Hyvällä mielellä saadaan enemmän aikaiseksi ja ratkottua arjen ongelmia. Hyvä työtoveruus on konkreettinen keino vaikuttaa siihen, että hyvinvointi kasvaa kaikilla. Ei ole kenenkään etu, että me näännymme, Manka sanoo.

Hyvä työtoveruus on konkreettinen keino vaikuttaa siihen, että hyvinvointi kasvaa kaikilla.

Hyvä työkaveri on Mankan mukaan sellainen, joka huolehtii arjen pienistä asioista.

– Hyvä työtoveruus lähtee siitä, että tervehtii, kysyy, jos on jotakin epäselvää ja tarvittaessa auttaa. Hyvä työkaveri pitää yllä sitä myönteistä henkeä työpaikalla.

Tutkimusten mukaan hyvä työyhteisö on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka saa ihmiset pysymään toimessaan.

– Puhutaan myös sosiaalisesta pääomasta ja sillähän on todettu olevan vaikutusta ihan konkreettisesti terveyteen. Niitä työkavereita tarvitaan hyvän hengen luojiksi.

Ristiriidoilta tuskin vältytään

Vaikka työpaikan henki olisikin erinomainen, niin ristiriidoilta tuskin vältytään. Niitä ei tarvitse kavahtaa, sillä työpaikalla tulee pakostakin erilaisia käsityksiä ja virhetulkintoja. Siitä pitävät ihmisten erilaiset persoonallisuudet huolen.

Tuskin voi olla sellaista elämää, että olisi vain yhtä onnelaa. Se olisi hirvittävän tylsääkin.

– Tuskin voi olla sellaista elämää, että olisi vain yhtä onnelaa. Se olisi hirvittävän tylsääkin. Mutta se ei minusta kuulu työpaikalle, että ongelmia ei nosteta esille ja ratkota, vaan annetaan niiden syödä vähäisiä voimavaroja.

– Me myös tarvitsemme erilaisia ihmisiä työpaikoille hyvän työn aikaansaamiseksi. Jos kaikki ovat samanlaisia, niin jotain jää puuttumaan työyhteisöstä, Manka muistuttaa.

Joskus työpaikalta löytyy änkyrä, joka pahimmillaan voi aiheuttaa uupumuksen. Huono työtoveruus ilmenee usein kiusaamisena, joko näkyvästi tai piilevästi.

– Ei auteta, jätetään ehkä ulkopuolelle. Tämä syö voimia ja on aika yleinen ongelma suomalaisessa työyhteisössä.

Jos kovasti askarruttaa, minkälainen työtoveri on itse, niin Manka neuvoo rohkeasti pyytämään palautetta.

– Voi kysyä, minkälainen minä olen, mitä toivoisitte minulta ja olisiko asioita, joita voisin korjata.