Turkista loikanneet upseerit kuultavina Kreikassa – Turkki vaatii miehiä sotaoikeuteen

Upseerit hakivat Kreikasta turvapaikkaa Turkin sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen. Turkki epäilee miehiä osallisuudesta kaappausyritykseen ja vaatii luovuttamaan heidät. Miehet kiistävät syytteet.

Ulkomaat
Siviiliasuinen mies kävelee pitäen kättä kasvojensa peittona. Hänen vieressään kulkee poliisi.
Poliisi saattaa turkkilaisupseeria oikeudesta 17. heinäkuuta. Loikkarit tuomittiin saapumisensa jälkeen kahden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin laittomasta maahantulosta.Yannis Kolesidis / EPA

Kreikassa on aloitettu Turkista heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen loikanneiden kahdeksan upseerin kuulemiset.

Kuulemiset liittyvät heidän turvapaikkahakemustensa käsittelyyn. Yhtä upseeria kuultiin perjantaina ja muut ovat vuorossa tulevina päivinä.

Turvapaikkapäätöksiä ei odoteta pariin kolmeen kuukauteen, maan maahanmuuttovirasto sanoo.

Helikopterilla Kreikkaan

Upseerit loikkasivat sotilashelikopterilla Kreikkaan heinäkuussa, kun Turkissa oli tehty sotilasvallankaappausyritys. Kaappausyrityksen kukistamisen jälkeen Turkin hallitus aloitti laajat puhdistukset muun muassa armeijassa.

Kreikka kertoi torstaina, että Turkki on virallisesti vaatinut upseerien luovuttamista takaisin Turkkiin. Turkki epäilee heitä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Upseerit kiistävät syytteet ja väittävät, etteivät he saisi Turkissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. He myös pelkäävät henkensä olevan uhattuna, yhden asianajaja kertoo.

Kreikan ja Turkin välejä on pitkään kiristänyt muun muassa kiista Kyproksen asemasta. Viime vuosina maat ovat pyrkineet normalisoimaan suhteitaan. Kreikalle on ollut tärkeää myös, että Turkki hillitsee turvapaikanhakijoiden tuloa Kreikkaan.