Sopimusta viilataan vielä – jättiläispandapariskunta tulossa 15 vuodeksi Ähtäriin

Ähtärin eläinpuiston pandahanke etenee. Hankkeen rakennusohjelma tulee ensi viikolla Ähtärin kaupungin päättäjien käsittelyyn. Ähtäriin on näillä näkymin tulossa Kiinasta jättiläispandapariskunta ensi vuoden lopulla. Sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla.

Kotimaa
Jättiläispanda syö bambua
Diego Azubel / EPA

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtajan Juhani Haapaniemen mukaan sopimusta jättiläispandojen tulosta Ähtäriin ei ole vielä allekirjoitettu, mutta sopimuksen toivotaan olevan valmis pian. Neuvotteluja on käyty tiiviisti.

– Olemme esittäneet sopimusta siltä pohjalta, että pandat olisivat täällä viisitoista vuotta, kertoo Haapaniemi.

Pandojen tulo edellyttää mittavia valmisteluja Ähtärissä. Pandoille rakennetaan kokonaan uusi tarha, jota suunnitellaan yhteistyössä kiinalaisten kanssa.

Kaupungin päättäjille tietoa

– Meidän hankesuunnitelmamme on edennyt siihen vaiheeseen, että sitä on nyt voitu avata kaupungin päättäjille ja lähteä asiassa etenemään myös sillä saralla, toteaa Haapaniemi.

Pandahankkeen rakennusohjelmaa on jo käsitelty Ähtärin kaupungivaltuuston iltakoulussa ja asia on esillä kaupunginhallituksen kokouksessa ensi maanantaina. Ähtärin eläinpuisto on Ähtärin kaupungin tytäryhtiö ja kaupungilta haetaan periaatepäätöstä rakentamishankkeeseen.

– Haluamme avata sitä puolta, missä vaiheessa ollaan menossa rakentamisen puolella. Varsinaisia sopimukseen liittyviä asioita ei käsitellä, sanoo Haapaniemi.

Monet pandahankkeeseen liittyvät asiat ovat toistaiseksi salaisia ja esimerkiksi eläinpuistolle pandoista koituvat kustannukset ovat vielä osin hämärän peitossa. Haapaniemen mukaan kustannukset tulevat riippumaan muun muassa siitä, minkälaisilla summilla Ähtärin eläinpuisto osallistuu pandojen suojeluun Kiinassa.

Poliittisella tasolla sovittu

– Kun meillä ei vielä sopimusta ole, niin hyvin pitkälle kaikki siihen liittyvät asiat ovat vielä luottamuksellisia, sanoo Haapaniemi.

Poliittisella tasolla jättiläispandojen tulosta Suomeen on jo sovittu Suomen ja Kiinan välillä. Maa- ja metsätalousministeriö teki joulukuussa 2014 periaatepäätöksen pandojen sijoittamisesta Ähtärin eläinpuistoon ja sen jälkeen pandojen tuloa ja lopullista sopimusta on valmisteltu teknisissä neuvotteluissa kiinalaisten kanssa.

Tällä tietoa jättiläispandat tulevat Ähtäriin vuoden 2017 lopulla.

– Rakentamisen asiantutijat pitävät sitä aikataulullisesti mahdollisena, mutta paljon ei ole aikaa kyllä hukattavaksi, toteaa Juhani Haapaniemi.