Kehoon pesiytynyt alkueläin voi laittaa elämän ripuliksi pitkäksi aikaa – Matti kertoo, miltä se tuntuu

Alkueläimen aiheuttama infektio on pirullinen vaiva, ja siitä kärsivät useat sadat Suomessa joka vuosi. Matti Ridanpää taisteli seitsemän kuukautta Giardia lambliaa vastaan.

Giardia lamblia mikroskooppikuvassa. Kuva: Media for Medical / UIG/REX/All Over Press

Suoliston alkueläininfektio on ikävä matkamuisto. Eikä sen saadakseen tarvitse matkustaa kovinkaan kauas.

HYKS:n infektioklinikan trooppisen poliklinikan infektiolääkäri Heli Siikamäki sanoo, että alkueläininfektion voi saada kaukomaiden kohteiden lisäksi Euroopasta, ja Dientamoeba fragilis -nimisen parasiitin myös Suomesta.

Alkueläininfektion oirelista on pitkä ja ikävä. Useissa alkueläininfektioissa oireita leimaa niiden epämääräisyys. Ripulia, vatsan turvotusta, vatsakipuja, laihtumista, pahoinvointia, suolen toiminnan häiriöitä, röyhtäilyä ja väsymystä.

Tartuntareitti on uloste-suu. Yleensä alkueläintartunta tulee ulosteella saastuneen juomaveden tai ruuan välityksellä. Yleisimmät oireita aiheuttavat alkueläimet ovat Giardia lamblia ja Dientamoeba fragilis. Niitä hoidetaan yhteensä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella noin 700 vuodessa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hymy hyytyi oireiden pitkittyessä

Matti Ridanpää sai Pakistanista matkamuistokseen Giardia lamblian, joka on toinen yleisimmistä suoliston alkueläininfektion aiheuttajista.

Ridanpää sai tartunnan joko ruuasta tai uimareissulta.

– Päivä ennen lähtöä nousi kuume ja voimat menivät ihan täysin. En jaksanut edes pakata. Lentokonematka meni vessassa. Kun pääsin Suomeen, lähdin suoraan sairaalaan, kertaa Ridanpää tapahtumien kulkua.

Elettiin joulukuuta. Tuolloin Ridanpää ei osannut aavistaa, kuinka pitkä taistelu alkueläintä vastaan tulisi olemaan. Lääkäristä päästyään Ridanpään oireet nimittäin jatkuivat, eikä giardiasta meinattu päästä millään eroon. Ridanpää laihtui kymmenen kiloa. Kiusana oli alkueläimen lisäksi myös kaksi eri bakteeria.

Ensin hän suhtautui asiaan huumorilla, mutta pitkittyneet oireet saivat hymyn hyytymään.

– Oireet jatkuivat kuukausi toisensa jälkeen, ja ripuli rupesi olemaan ainoa puheenaihe. Esimerkiksi kun ihmiset kysyivät kuulumisia, ja yritin vastata jotain muuta, niin seuraava kysymys oli aina se, että no mites se ripuli. Rupesi ottamaan päähän, että eikö tässä elämässä ole mitään muuta kuin ripuli.

Hävittäminen voi olla kuukausien projekti

Kymmenisen lääkekuuria ja seitsemän kuukautta myöhemmin Giardia lamblia saatiin vihdoin häädettyä Ridanpään kehosta. Täydelliseen parantumiseen meni kuitenkin vielä pitkään, sillä suolisto oli antibioottipommituksen jäljiltä huonossa kunnossa.

Ridanpään pitkittynyt tapaus ei ole suinkaan ainutlaatuinen.Infektiolääkäri Siikamäki sanoo, että giardian hoitaminen voi venähtää helposti useiden kuukausien projektiksi.

– Giardia lamblia tuhoaa ohutsuolen suolinukkaa, joka kyllä palautuu hoidon jälkeen ennalleen, mutta siinä voi mennä monta kuukautta. Vaikka alkueläin on häädetty, oireet voivat jatkua, kunnes elimistö on taas palautunut ennallensa.

Siikamäen mukaan sitkeätkin tapaukset saadaan yleensä pois lopulta.

– Sitkeisiin tapauksiin on olemassa varalääkkeitä, joita meillä täällä HYKSissä on niin giardiaasin kuin muidenkin suoliston alkueläintautien hoitoon.

Giardiaasi, eli Giardia lamblian aiheuttama infektio, on yksi yleisimmistä Auroran sairaalan trooppisten tautien osastolla hoidettavista suoliston alkueläininfektioista. Niitä todetaan HUSin alueella pari sataa vuosittain.

– Giardian oireet voivat olla epämääräisiä. Oireiden takana voi olla muitakin syitä kuten keliakia, laktoosi-intorelanssi tai ärtynyt paksusuoli. Jos pitkittyneet oireet ovat alkaneet yhtäkkiä ja matkaan liittyen, on aina syytä tutkia, onko aiheuttajana jokin suoliston alkueläin.

Joidenkin alkueläimien, kuten Giardia lamblian ja Dientamoeba fragiliksen, havaitseminen voi olla vaikeaa.

– Giardia on usein erityisen hankala löytää, koska sen kystia näkyy ulostenäytteissä vain ajoittain. Voidaan tarvita lukuisia näytteitä, että se saadaan kiinni. Dientamoeba fragilis taas ei välttämättä löydy tavallisessa ulosteen parasiittinäytteessä.

Dientamoeba fragilis -tapauksia todetaan HUSin alueella vuosittain yli kaksi kertaa enemmän kuin giardiaasia eli noin 500 kappaletta.

Ennaltaehkäisy on paras lääke

Paras tapa välttyä alkueläimen tuomalta vaivalta on ennaltaehkäisy.

– Turvallisinta on välttää matkalla hanavettä kaikissa muodoissa. Eli ei jääpaloja, hanavedellä huuhdeltuja salaatteja tai hampaidenpesua hanavedellä, summaa Siikamäki.

Ridanpää on toivuttuaan matkustellut useissa maissa, mutta giardia-kokemus on takaraivossa jokaisella matkalla.

– Olen vielä tarkempi hygienian kanssa kuin aiemmin. Edes Brysselissä en juo kraanavettä. Kehitysmaissa kun matkustan, niin käsidesinfiointiainetta on aina mukana ja syön vain kypsennettyä ruokaa ja hedelmiä vain, jos saan ne itse kuoria.

Ridanpää sanoo, että kokemus on myös tuonut ymmärrystä siitä, miten ikävä vaiva suolistosairaus voi olla.

– Jotenkin alitajuntaisesti olin aikaisemmin ajatellut, että eiväthän suolistosairaudet ole mitään oikeita sairauksia, että siitä tulee ripuli ja oksennus ja sitten se menee ohi. Nyt kyllä tietää, että suolistosairaudet voivat olla todella vakavia, ja niistä voi tulla ihan loppuelämän riesa, päättää Ridanpää.