Yhä useampi vanhus pääsee riksan kyytiin – vapaaehtoisia värvätään pyöräluotseiksi

Polkupyöräriksat ovat tulleet suomalaisille tutuksi lähinnä etelänmatkoilta. Nyt ilmaista riksakyytiä on tarjolla vanhuksille ainakin Jyväskylässä, Kotkassa, Tampereella ja Turussa. Monissa kaupungeissa etsitään vapaaehtoisia pyöräluotseja.

Kotimaa
Aino Wahlman Anna Sarkkisen ohjastaman Linkkiriksan kyydissä.
Iäkäs riksan kyydissä Jyväskylässä.Virpi Kotilainen / Yle

Joukkoliikenteen edistämisessä kaikki keinot ovat sallittuja – ainakin melkein. Jyväskylän seudulla joukkoliikenteen markkinoinnissa avuksi on otettu myös kevyet kulkupelit: Linkkiriksa ja Linkki Lastipyörä muistuttavat siitä, että matkustamisessa voi aina valita myös ekologisen vaihtoehdon.

Maan ensimmäinen riksa hankittiin jo viime kesänä Tampereelle Koukkuniemen vanhainkotiin. Jyväskylän lisäksi riksan hankintaan on tänä kesänä innostuttu muun muassa Kotkassa, Turussa, Sipoossa, Mäntyharjulla, Rovaniemellä, Hollolassa, Vantaalla ja Kajaanissa.

Lastipyörät ovat tulleet jyväskyläläisille jo tutuksi, sillä niitä on voinut lainata Jyväskylän kestävän kehityksen yhdistyksen JAPAn lastipyörälainaamosta parin vuoden ajan. Sähköavusteisella pyörällä voi kuljettaa isompiakin tavaroita kätevästi paikasta toiseen.

Aino Wahlman Anna Sarkkisen ohjastaman Linkkiriksan kyydissä.
Virpi Kotilainen / Yle

Jyväskylä on lastipyöräkaupunki: niitä on Suomessa enemmän vain pääkaupunkiseudulla.

Jyväskylän seudun joukkoliikenne on nyt kantanut kortensa kekoon ja hankkinut lastipyörälainaamoon kaksi uutta menopeliä. Toinen on lastipyörä ja toinen ihmisten kuljettamiseen tarkoitettu riksa.

– Olemme ajatelleet niin, että riksa tukee meidän toimintaa. Olemme kaikkien kestävien liikkumismuotojen kannalla. Vaikka järjestämme joukkoliikennettä, kannustamme myös ihmisiä liikkumaan kävellen ja pyörällä, Jyväskylän seudun joukkoliikenteen tiedottaja Kristiina Pentikäinen sanoo.

Riksa liikkuu etenkin tapahtumissa, mutta muina aikoina sen kyytiin pääsevät Jyväskylän vanhuspalvelun vanhukset. JAPA eli Jyväskylän kestävä kehitys ry etsii vapaaehtoisia riksaluotseja. Samanlainen vapaaehtoisten etsintä on käynnissä myös Kotkassa.