1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin kampanjaan täyskäännös: anteeksipyyntöjä ja lupauksia vähemmistöille

Donald Trump ilmoitti olevansa pahoillaan, että on kampanjansa aikana loukannut ihmisiä. Trump kinastelee puoluejohtonsa kanssa, pitäisikö hänen lukea kampanjapuheensa lukulaitteelta, jottei sortuisi vapaassa puheessa ylilyönteihin.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Donald Trump ei yleensä peru ulkopoliittisia puheitaan arvostelusta huolimatta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on muuttanut selvästi kampanjatyyliään. Hän nimitti aiemmin tällä viikolla tärkeimpiä avustajiaan, jotka ovat jo aiemmin painottaneet, että Trumpin on tehtävä muutoksia tapaansa puhua.

Charlottessa, pohjois-Carolinassa pitämässään puheessa Trump esitti pahoittelunsa siitä, että on kampanjapuheissaan loukannut ihmisiä.

– Olen tehnyt niin. Ja uskokaa tai älkää, kadun sitä. Kadun todella sitä. Erityisesti jos olen aiheuttanut henkilökohtaista tuskaa.

Trump puolustautui sanomalla, että lapsuksia sattui kiivaassa keskustelussa, jossa käsiteltiin monia aiheita.

Trumpin kriitikot ovat listanneet lukuisia ihmisryhmiä ja myös yksittäisiä henkilöitä, joita kohtaan Trump on käyttäytynyt loukkaavasti. Hän itse on aiemmin painottanut, ettei hänellä ole mitään syytä pyydellä anteeksi.

Teleprompteri-kiista

Republikaanipuolueessa on vaadittu, että Trump luopuisi improvisoivasta tyylistään vaalitilaisuuksissa, joissa hän "ampuu lonkalta", eli hyökkää puheissaan summittaisesti erilaisiin kohteisiin. Puolueen johtoväki haluaa, että Trump käyttäisi puheissaan teleprompteria, eli lukulaitetta, jolloin ainakin suurin piirtein tiedettäisiin, mitä hän on aikeissa sanoa.

Trumpin on tiedetty nyrpistävän nenäänsä telepropterin käytölle. Torstaina Charlottessa Trump kuitenkin puhui teleprompterista, joskin eräiden avainkohtiensa kohdalla hän kääntyi pois laitteesta ja puhui yleisölle suoraan.

Trump kohdisti erityishuomion USA:n afrikkalais-amerikkalaiseen väestönosaan, jota hän houkutteli kannattajikseen. Afro-amerikkalaiset ovat perinteisesti äänestäneet demokraatteja.

– Lähes neljä kymmenestä afro-amerikkalaisesta lapsesta elää köyhyydessä. Minä en lepää, ennen kuin kaikenväriset lapset maassamme pääsevät osallisiksi amerikkalaisesta unelmasta, hän lupasi.

– Jos afro-amerikkalaiset äänestäjät antavat Donald Trumpille mahdollisuuden äänestämällä häntä, tulos voi olla heille hämmästyttävä, hän jatkoi.

Demokraattipuolue tuomitsi Trumpin anteeksipyynnöt ja vähemmistön kosiskelut pelkiksi sanoiksi, jotka hän luki prompterilta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi