1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

Näkökulma: Pompulat ja huivit riittivät nostamaan pienen maakunnan koko valtakunnan puheenaiheeksi

Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi kolumnoi Keskipohjanmaa-lehdessä Helsingin kamaluudesta ja pompuloiden sekä huivien tuskaisesta metsästyksestä pääkaupungissa. Mielipidesivun alanurkan kirjoituksesta syntyi valtakunnan kohu, kun Helsingin Sanomat tarttui aiheeseen. Pian Kaupin tarina oli jo legendaarisen Vauva-lehden keskustelupalstalla, ja nyt Kokkolassa työskentelevältä toimittajaltakin kysytään, ovatko pompulat ja huivit hukassa.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Porasen Katariina tässä Yle Kokkolasta hei, esittelen itseni puhelimessa haastateltavalle.

– Pompuloiden ja huivien peräänkö kyselet, tulee nokkela vastaus Järvenpäästä.

Toki olin hesarini lukenut, mutta ihan tätä vastausta en osannut odottaa. Kaikki vain yhden kolumnin vuoksi.

**Kohu alkoi **maakuntalehti Keskipohjanmaan kolumnista (siirryt toiseen palveluun), jossa Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi toteaa Helsingistä näin: "En tykännyt yhtään".

Yllättäen Helsingin Sanomat tarttui aiheeseen (siirryt toiseen palveluun). Lehti kertoi kirjoituksen herättämästä hämmennyksestä ja haastatteli Kauppia huonoista pääkaupunkikokemuksista: "Sanotaan näin, että minulla tuli sellainen olo, että eipä tarvitse jatkossa antaa sitä omaa aikaa (Helsingille). Otan kyllä mielelläni nopeimman paluujunan kohti Keski-Pohjanmaata.”

Keski-Pohjanmaasta tuli hetkessä julkkis. Siihen ei vaadittu kymmenien valkokauluksisten komiteoita Senaatintorille. Yhden kulttuurikoordinaattorin matkakokemus maakuntalehdessä riitti.

Mitä tästä kaikesta ajattelee Keski-Pohjanmaan liiton johtaja Jukka Ylikarjula? Onko hän jo saanut pompuloihin ja huiveihin liittyviä puheluita?

– En ole saanut, sanoo hyväntuulinen maakuntajohtaja. Ylikarjula on erityisen mielissään kulttuurikoordinaattorin aikaansaamasta sähinästä.

Mutta julkisuusryöppy vasta tällaisesta, pääkaupunkia moittivasta kirjoittelusta? Ylikarjula toppuuttelee. Hän muistuttaa, että Keski-Pohjanmaalta on tullut monia valtiomiehiä ja -naisia sekä kulttuurin osaajia, tuoreimpana Cannes-voittoon yltäneen Hymyilevän miehen tekijäjoukko.

Alankin epäillä – oliko tämä maakunnan liiton ovela, ennalta sovittu markkinointitempaus? Sen Ylikarjula kiistää, mutta lisää arvostavansa kulttuurikoordinaattori Kaupin taitoa olla ajan hermolla.

Nokkela ottaa somekohusta kopin ja ajattelee, että kaikki julkisuus on hyvästä.

Miten pompulat ja huivit saataisiin avuksi maakunnan markkinoinnissa? Perhoon pompulapäivät, Halsualle huiviviikot? Kaustinen folk pompula festivaalit? Kamariorkesteri goes pompulat ja huivit? Kokkolan Tiikerit hiustenkasvatuskuurille ja pompulat päähän?

Hurjaa ajatella, mistä Keski-Pohjanmaa olisi jäänyt paitsi, jos Sanna-Maija Kaupilla olisi lyhyt tukka.